perjantai 3. helmikuuta 2012

PIIAT 14.2.2012 klo 13 Kuvakukossa

Hopeatähden helmikuun elokuva on Piiat (alkuperäinen nimi: The Help) 14. 2. klo 13 Kuvakukossa.
Käsikirjoittajat: Kathryn Stockett, Tate Taylor.
Elokuva sijoittuu Yhdysvaltain kuohuvaan aikaan, jolloin mm. Martin Luther King nousi kannattajineen barrikadeille.
Piiat perustuu Kathryn Stockettin samannimiseen romaaniin. Skeeter (Emma Stone) on Mississippin 1960-luvun hienoista sosiaalipiireistä kotoisin oleva tyttö, joka palaa yliopistosta kotipaikkakunnalleen ja alkaa haastatella paikallisia mustia kotiapulaisia.
Naiset rikkovat yhteiskunnan normeja ja osoittautuvat vaarallisiksi. Huumorilla höystetty Piiat näyttää ihmisten raadollisuuden.
Ajaton tarina rohkeudesta ja toivosta. USA, Intia  2011. Ohj. Tate Taylor. 2 t 28 min. K7.

Piiat-elokuva  kolme sai Oscar-ehdokkuutta. Piiat on ehdolla parhaaksi elokuvaksi. Paras naispääosa -ehdokas Viola Davis ja Paras naissivuosa -ehdokas, Jessica Chastain.
Liput suoraan ovelta, lipunmyynti avautuu n. ½ tuntia ennen esityksen alkua (ei ennakkovarauksia).



Nuo viisaat mustat naiset

Kathryn Stockett: Piiat
Englanninkielinen alkuteos The Help 2009
Suomentanut Laura Beck
462 s., WSOY 2010
(Teoksesta on julkaistu myös pokkaripainos.)

Kathryn Stockettin Piiat-kirja on muistutus lähimenneisyydestä. Mustat naiset kelpasivat hoitamaan valkoisten naisten lapsia, olivat hyviä työssään. Mutta samaa vessaa he eivät valkoisten kanssa saaneet käyttää.
Kun Aibileen (yksi kirjan päähenkilöistä) menee valkoisten kaupunginosaan, hän hämmästyy miten suuri kotikaupunki on. Sitä ennen hän tunsi vain mustien asuinalueen. Eletään 1960-luvun Missisipissä.
Vetävästi kirjoitettu fiktio tarjoaa monia yllätyksiä. Ketkä sitten joutuvatkaan naurun kohteeksi.  Hauskuuden takana on vakavaa asiaa.
Todentuntuinen Piiat puhuu oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon tärkeydestä.

Katsoin Piiat-elokuvan ensin ja luin sitten kirjan. Näin juonellisen kirjan kanssa se voikin olla hyvä ratkaisu. Kirja viihdyttää vielä elokuvan jälkeenkin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti