perjantai 29. huhtikuuta 2011

Kiritiikin Kannukset 2011

Suomen arvostelijain liiton Kiritiikin Kannukset -palkinto 2011

Vuoden 2011 Kritiikin Kannukset sai nukketeatteriohjaaja Merja Pöyhönen (30).
Pöyhösen läpimurto-ohjaus on helmikuussa ensi-iltansa saanut John-Eleanor, joka
kuuluu Turun kulttuuripääkaupungin ohjelmistoon.


Merja Pöyhönen


Kritiikin Kannukset luovutettiin Helsingissä 27.4.2011. Samalla vietettiin Kritiikin Kannusten 50-vuotisjuhlaa. Juhlapuheen piti kulttuuritoimittaja Matti Rinne, SARVin puheenjohtaja vuosina 1975–1981.
Laajasti eri taiteenalojen kriitikoita edustava, vaihtuva lautakunta päättää palkinnon saajan.

Kannusjuhlassa
 Ensimmäinen kannustettu oli kapellimestari Jorma Panula vuonna 1962. Hän oli juhlassa mukana ja ilahdutti yleisöä puheellaan. ”Ei silloin mitään kritiikkiä ollut. Me vaan soitettiin ja kaikki tykkäs.”

Kalle Holmberg
 Aikanaan sitten kritiikkiä tuli. Huonoista tykkäsin, kun niistä saattoi oppia jotain, kehuista en välittänyt, Panula sanoo.
Palkituista oli paikalla myös ohjaaja Kalle Holmberg, joka sai Kritiikin Kannukset yhdessä lavastaja Kari Liilan kanssa.

Holmberg sanoo, että hän tuli Helsinkiin silloin kun Panula palkittiin. Holmberg nousi lavalle ja sanoi, että ääni kuulunee. Ja kuului. Hän myönsi, että kehut tekevät hyvää. ”Oppiakseni hyväksymään arvostelun minun oli laskeuduttava polvilleni ja katsottava silmiin kuin sutta.” Hänen värikäs esityksensä jäi kuulijain mieleen.
Tanssija-koreografi Eeva Muilu esitti improvisoidun kiitostanssin. Hän sai kannuksensa vuonna 2008.

Vuoden 2001 kannustettu runoilija Johanna Venho luki runoja palkitusta kokoelmastaan. Hänen mielestään kritiikkiä tarvitaan entistä enemmän. Hän korosti, että Kritiikin Kannukset -palkinto on tärkeä uransa alussa olevalle kirjoittajalle.
Juhlan musiikista vastasi pianisti Jukka Nykänen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti