lauantai 6. elokuuta 2011

Aina joku on paras 
RIKOKSIA & RANGAISTUKSIA
Kouvolan Dekkaripäivien novellikilpailun parhaat 2011
TOIMITTANUT RITVA SORVALI
Kouvolan kaupunki 2011          

Kirjoituskilpailut tuottavat hyvää satoa ja parhaista kirjoittajista kasvaa usein kirjailijoita. Onnelliset voittajat paistattelevat hetken paikallisissa medioissa, unohtuvat tai tekevät kirjallista uraa.  Suurin osa pettyy, sillä kilpailuihin tulee valtava määrä tekstejä. Kirjaan päässeillä on vielä toivoa, ehkä jokin kustantaja heidät löytää.
Kouvolan Dekkaripäivien vuoden 2011 novellikilpailun Rikos ja rangaistus voitti Pirkko Sammallahti (Helsinki) novellillaan Ibykoksen kurjet. Toiseksi tuli Juha-Pekka Koskinen (Hämeenlinna) novellillaan Kylmää käteistä. Kolmanneksi ylsi Akseli Anttila (Helsinki) Komisario Lauristo ja hotelli Tornin tapaus. Kilpailun päätuomari, oikeusministeri Tuija Brax oli yksi dekkaripäivien parhaista puhujista.
Voittaja valittiin 108 kirjoituksen joukosta. Kirjaan pääsi 20 kirjoittajan tekstit, miesvaltainen joukko. Kirjoittajat ovat eri puolilta Suomea, lähes 50 paikkakunnalta. Kirjaan olisin toivonut lyhyttä esittelyä kirjoittajista.
Sammallahden novellin avautumista helpottaa, jos tietää tai etsii tiedon Ibykosesta, joka oli antiikin kreikkalainen runoilija (500-luku eaa.). Liikutaan tiedemaailmassa; on kilpailua ja raakaa bisnestä, mutta myös intohimoista tutkimukselle antautumista. Syntyi aavistus, että tarina jatkuu kirjaksi.
Koskisen novellissa päähenkilö Sofia on mummon hoivissa ja tiukassa komennossa. Äiti tulisi hakemaan, mutta ei koskaan palannut Espanjasta. Tarina päättyy arvoituksellisesti, kuka lopulta tapettiin.
Tyypillisin rikostarina on Anttilalla. Tekstin sisään kirjoitetut dialogit hankaloittavat lukemista ja vuorosanat ovat pitkiä. Sattuma korjaa satoa. Vahingossa paikalle tullut saa tehdä seuraa murhatulle.
Ihan kelpo kesälukemista Rikoksia ja rangaistuksia on. Moni novelli päätynee kirjoittajansa tulevan kirjan osaksi?

Kouvolan Dekkaripäivillä avattiin uusi novellikilpailu: Valta koukuttaa ja houkuttaa. Kilpailuaikaa on vuoden 2011 loppuun ja päätuomarina on kirjailija ja poliitikko Lasse Lehtinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti