sunnuntai 6. marraskuuta 2011

LUKUPIIRIT OVA MUOTIA

Ruohonjuuritason kulttuuria – lukupiirit
Helsingin kirjamessuilla puhuttiin lukupiireistä ja erityisesti nettilukupiireistä. Opetusneuvos Kirsti Mäkinen luotsasi keskustelua. Hän on kirjallinen vaikuttaja kuten Kirjanpitäjä-blogin muutkin kirjoittajat; Henkka Hyppönen, Lasse Lehtinen, Mirja Pyykkö ja Taina Teeriaho. Mäkinen kertoi, että Suvi Aholalla on tekeillä tutkimus lukupiireistä.
Lukupiirit ovat nyt muotia. Hyvin paljon lukupiireissä on eläkkeellä olevia opettajia. Mäkinen sanoi: ”Opettajat eivät malta kuolla.”
Vai olisiko niin, että lukupiirit antavat elinvoimaa. Ahola muistuttikin, että lukupiirit eivät ole pelkästään lukemista vaan myös keskustelua.
Lehtinen sanoi, että miesten lukupiirejäkin on. Kirjanpitäjä on nyt tauolla, mutta uutta tulemista odotetaan.
Hyppönen nosti esiin lukupiirien kirjojen yllätyksellisyyden. Kun Remeksen kirja tuli eteen, tartuin siihen. Miksi en lue näitä kirjoja selvisi. Ei aina voi tietää miten kirja vaikuttaa. ”Mutta nautitaan raakana.”
”Arjen kautta uimaan uuteen kulttuuriin”, esimerkiksi Piiat-teoksen parissa, kehotti Pyykkö.
Teerialho latasi: ”Kirja päivässä pitää kotityöt loitolla.”
Kirja on tasaveroinen paikka, jossa voimme kohdata. Pamfletti tarvitsee lukupiirin, koska siinä katsotaan asiaa yhdestä näkökulmasta.
Aholan mielestä lukupiirin suuri anti on siinä, että luemme sellaista, jota muuten emme lukisi. Sillä on kansansivistyksellinen tehtävä, luetaan vaativampaa kuin itse valiten. Suusta suuhun -puhe on merkittävä tekijä valittaessa lukemista.
Kuopio oli moneen otteeseen keskustelussa esillä. Mäkinen esitteli Kulturellit Ellit ja heidän lukupiirikirjansa 20 vuotta 200 kirjaa. Kirjasta saa valtavan määrän lukuvinkkejä, koska kaikki 20 vuoden aikana luetut kirjat on luetteloitu. Yksi lukupiiriläinen, Martta Rossi, mainittiin myös. Ansioista, sillä hän teki kahdeksankymppisenä esikoisrunokokoelman. Ja hyvän!  
Mäkinen kertoi myös Helsingissä 40 vuotta toimineesta, toimii yhä, lukupiiristä.
Monet kuulijat tunnistivat itsensä yksityisistä lukupiireistä. Ystäväpiiripiirit käyvät vilkasta keskustelua lukemistaan kirjoista ja suosittelevat niitä muille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti