Oi ihanat 50-vuotiaat!
Sankarin vuosi 1963
Otava. 144 sivua.
Perustuu Mitä Missä Milloin 1964 ja Mitä Missä Milloin 1965 -kirjojen teksteihin.
Ostin Sankarin vuosi -kirjan, koska ajattelen antaa sen keväällä 50 vuotta täyttävälle ystävälle.
Vaan enpä malttanut olla lukematta ensin itse.
Miten nopeasti aika kuluukaan, ja muistot ovat hetkessä läsnä kirjan parissa. Kuukausittain edetään kirjan matkassa. Mukana on aikansa mainoksiakin, jotenkin nostalgisia ne nyt ovat. Pilakuvat kuuluvat asiaan.
Erityisen kiinnostavia ovat vuoden 1963 postimerkit. Mutta Yhdyspankkia ei enää ole, eikä shekkivihkojakaan.
John Kennedyn murhan muistan kirjaa katsomattakin. Silloin vielä ajattelin, ettei tällaista voi tapahtua. Itkuunhan sitä purskahdin, kun radiosta uutisen kuulin. Nyt murhiin on jo ”tottunut”, vaikka ne yhä järkyttävät. Pienen John Kennedy Jr:n kunniatervehdys hautajaissaaton ohi kulkiessa on iskostunut mieleeni. Varmaan monen muunkin.
Muotia, muotoilua ja ruokaa esitellään myös. Ja kodin juhliin annetaan neuvoja. Kuka kukin on televisiossa -jutusta aikuisemmat muistavat kaikki esiintyjät, monet heistä ovat autuaammilla esiintymismailla, mutta monet porskuttavat yhä jopa televisiossa.
Ja ne tietokoneet – aikamoisia järkäleitä ne olivat tuolloin. Iskelmät suosikkilevyineen ovat ajan kuvaa. Kuka mitäkin muistaa. Jazz oli kova sana. Ella Fitzgerald esiintyi Suomessa! Maailman ykköslevy Suomessa oli Paul Ankan Grying In The Wind. Kirjallisuuden lista oli vaikuttava; Elmer Diktonius, Veikko Huovinen, Veijo Meri ja tietysti Maria Jotunin Huojuva talo, postuumina. Myös käännöskirjat, tietokirjat ja lasten ja nuorten kirjat on listattu. Vuoden elokuvissa riittää tutkimista elokuvafriikille. Ja keitä kaikkia julkisuuden henkilöitä syntyikään 1963, Simo Frangénista Whitney Houstoniin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti