torstai 24. tammikuuta 2013

Muistoja Pariisista

Pariisissa hautausmaakierros 2.12.2012



Suurten kaupunkien vanhat hautausmaat vetävät aina puoleensa,  koska ne ovat kulttuurilehtoja. Niillä on tarinansa. Pariisissa joulukuun alkupäivinä kiertelimme pitkään Cimentière du Père-Lachaise hautausmaalla. Saa olla tarkkana, jotta valtavalla puistoalueella löytää etsimänsä, eikä eksy. Kartasta on apua suurien käytävien kanssa, mutta pikku sivupolut ovat äkkiä hukassa ja eksyttävät.
Halusin löytää Chopinin haudan, mutta lisäksi löysin paljon muuta, jopa Jim Morrisonin haudan. Vastaan tulevien nuorten mukana pöllähtää ”ruoho”.
Nousimme ensin kappelin mäkeä ylös ja kävimme tuhkattujen muistomerkeillä.  


 


















Molièren (oikealta nimeltään Jean-Baptiste Poquelin) haudalla Pariisissa


Pysähdyimme tammikuun 15. päivänä 1622 syntyneen ja helmikuun 17. päivä 1673 kuolleen Moliéren haudalla. On tyyni, aurinkoinen päivä.
Pian on Molièren kuolemasta tullut kuluneeksi 340 vuotta. Kirjailijan sanat elävät yhä.


Frédériv Francois Chopin (s.1. maaliskuuta 1810 – 17. lokakuuta 1849)
Akuaan Fryderyk Franciszek Chopin oli puolalainen säveltäjä ja pianovirtuoosi. Lapsinero. Chopin omaksui ranskankielisen nimensä muuttaessaan Pariisiin 20-vuotiaana.







Muistomerkillä on kukkia paljon. Lieneekö jokin erikoinen päivä, vai onko kukkia aina hänen haudallaan.





                                                       Aidatkaan eivät pidätä tuhertajia.
Oscar (Fingal O'Flahertie Wills) Wilden (16. lokakuuta 1854­ Dublin – 30. marraskuuta 1900 Pariisi) komea marmoripaasi on täytynyt suojata lasilla töhrijöiden takia. Nyt suojalasi on sutattu. Irlantilaissyntyinen näytelmäkirjailija oli myös prosaisti ja runoilija. Hän kuoli unohdettuna Pariisissa.

Sidonie Gabrielle Colette (1873–1953) oli ranskalainen kirjailija, joka elämänsä aikana julkaisi yli 80 romaania, näytelmää ja esseetä. Colette toimi myös näyttelijänä ja toimittajana ja liikkui elämänsä aikana hyvin erilaisissa piireissä. Hän syntyi ranskalaiseen pikkukaupunkiin, eli ensimmäisen avioliittonsa aikana pariisilaisissa viihdekirjailijoiden ja puolikuuluisuuksien parissa. Toisen avioliiton aikana hän kuului poliittisen ja journalistisen eliitin joukossa. Lopullinen läpimurto vakavana kirjailijana tuli 1920-luvulla ja hän sai elämänsä loppua kohti kansalliskirjailijan maineen lukuisine kunnianosoituksineen.


Édith Piaf alk. Édith Giovanna Gassion (s.19. joulukuuta 1915 Pariisi –11.lokakuuta1963).                     
Hän oli Ranskan rakastetuimpia laulajia ja yksi maailman tunnetuimmista chanson-tulkitsijoista. Varsinaiseen maailmanmaineeseen Piaf nousi vasta sen jälkeen, kun oli kuollut alle 50-vuotiaana rankan elämän seurauksena.

Pysähdymme vähän kauemmaksi, kun nuori mies lumoutuneena kertoo ystävilleen upeasta laulajasta. Kaikki ovat hetken hiljaa ja nuorimies laskee kaksi kukkaa haudalle (kiven etuosassa punainen ja keltainen).


Yves Montand (alk. Ivo Livi, 13. lokakuuta 1921 – 9. marraskuuta 1991,  Hän kuoli 70-vuotiaana sydänkohtaukseen.
Montand meni vuonna 1951 naimisiin ranskalainen näyttelijättären Simone Signoretin kanssa. He näyttelivät lukuisia kertoja samoissa elokuvissa. Avioliitto oli erittäin harmoninen kestäen Signoretin kuolemaan asti vuonna 1985.


   Kukkia, kynttilöitä ja enkeli Morrisonin haudalla


 Morrisonin hauta on isojen kiveien keskellä. Kaikkea tätä kiertää rautainen ketjuaita. Muistelijat pääsevät hyvin aidan yli.

James Douglas ”Jim” Morrison (8. jolukuuta 1943 Melbourne Florida – 3. heinäkuuta 1971 Pariisi. Yhdysvaltalainen laulaja ja runoilija sekä elokuvaohjaaja. Hän tuli tunnetuksi Los Angelesissa vuonna 1965 perutetun The Doors -yhtyeen kaulakuvana
Auringon alkaessa laskea, korpit pitävät meluisaa kokoustaan.

Viivymme hautausmaalla iltahämärään asti. Kun tulemme portista ulos vähän ennen klo 18, portit lukitaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti