maanantai 25. maaliskuuta 2013

Hopeatähdet: Kwai-joen silta la 30.3. klo 12

Tiedoksi!
Hopeatähdet: Kwai-joen silta la 30.3. klo 12              
Kwai-joen silta (elokuva)
Kwai-joen silta (The Bridge on the River Kwai) on vuonna 1957 valmistunut sotaelokuva, joka kertoo toisesta maailmansodasta. Se perustuu Pierre Boullen samannimiseen romaaniin. Elokuva palkittiin Oscareilla parhaasta ohjauksesta, leikkauksesta, kuvauksesta ja elokuvasta.
Elokuvan tapahtumat ovat kuvitteelliset, mutta ne sijoittuvat historiallisiin tapahtumiin Burman rautatien rakennustyömailla vuosina 1942–1943.
Sotavankien viheltämästä elokuvan tunnussävelmästä, nimeltään Colonel Bogey March, on tullut instrumentaaliklassikko. Toisen maailmansodan aikana sävelmään liitettiin natsijohtoa pilkkaava sanoitus Hitler Has Only Got One Ball. Kun Kwai-joen silta sai ensi-iltansa, oli brittiyleisölle hyvin selvää, mihin sävelmällä viitattiin.

Vaikka Boullen nimi on elokuvan alkuteksteissä, julkinen salaisuus oli, että Hollywoodin mustalla listalla olevat Foreman ja Wilson tekivät käsikirjoituksen. Yhdysvaltain elokuva-akatemia myönsi heille postuumisti Oscar-palkinnon 11.12.1984. Ranskalainen Pierre Boulle oli itse ehkä kaikkein yllättynein ehdokkuudestaan, sillä hän ei osannut sanaakaan englantia.

Kwai-joen sillasta on nyt käytettävissä uunituore bluray-versio, jossa 50-luvun CinemaScope pääsee oikeuksiinsa. Huomio kiinnittyy myös Malcolm Arnoldin hienoon musiikkiin. Tosin varsinainen hitti oli brittisotilaiden viheltämä ”Colonel Bogey March”, jonka F. J. Rickettsin sävelsi jo vuonna 1914. Toisen maailmansodan aikana marssia laulettiin sanoin ”Hitler Has Only Got One Ball”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti