perjantai 16. elokuuta 2013

Kuopion kaupunginteatterin syksy avattu

Vähän vanhaa, paljon uutta

Kuopion kaupunginteatterin viimeinen evakkosyksy on avattu. Vuoden kuluttua päästään vanhaan remontoituun ja uudistettuun teatteritaloon.

Mielenkiintoisessa vaiheessa uusi teatterinjohtaja Pekka Laasonen aloitti työnsä Kuopion kaupunginteatterin johtajana elokuun alussa.

Syyskauden aloittaa Puistokoulun näyttämöllä 4.9. Kati Kaartisen Samanlainen onni. Kamarinäytelmän ohjaa teatterin dramaturgi Johanna Sorjonen.

Toinen syyskauden ensi-ilta Hella Wuolijoen ihmissuhdedraama Niskavuoren nuori emäntä esitetään Yhteiskoulun näyttämöllä 7.9. Näytelmän ohjaa helsinkiläinen teatterinjohtaja-ohjaaja Heini Tola. Hän on tuttu vieras Kuopiossa.

Kuopiolaissyntyinen näyttelijä-ohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen on kirjoittanut Armon varassa -näytelmän, jonka ohjaa Olli-Matti Oinonen. Luvassa on mustaa huumoria ja savolaisen pappisperheen julman hauskaa kuvausta. Ensi-ilta 31.10.

Yhteiskoulun näyttämöllä kajotaan suomalaisten pyhään asiaan, urheiluun. Miika Nousiaisen menestyskirjaan perustuvassa Maaninkavaarassa ollaan kestämisen äärirajoilla. Ohjauksesta vastaa helsinkiläinen Pentti Kotkaniemi. Ensi-ilta 1.11. Yhteiskoulun näyttämöllä.

Teatterin ohjelmistossa jatkavat Peppi Pitkätossu ja Soita minulle Billy sekä Yö rakkauden kaupungissa.




Lainaan Peppi Pitkätossun arvostelua viime talvelta (Kirkko ja koti): ”Kun Peppi (Outi Kärpänen) sinkoaa itsensä lavalle, hän on itse Peppi. Ohjaaja Olli-Matti Oinonen on ravistellut Pepistä elokuvan näsäviisaan ja lapsellisen kuvan pois. Peppi on ajaton ja iätön. Teatterin illuusio toimii.”

Soita minulle Billy -esitystä suosittelen myös.
”Näytelmän loppu palaa alkuun, ja ympyrä sulkeutuu. Esitys tarttuu tänäänkin ajankohtaiseen aiheeseen; entä jos ihminen tuntee syntyneensä väärään ruumiiseen?”




Yö rakkauden kaupungissa vie katsojat Kuopion museoon. Emma (Virpi Rautsiala) siivoaa museota, jota rakastaa.  Suuri rakkaus on myös Mammutti. Mutta nyt on lähdön aika.
Janne Puustisen (s.1990) kirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä on kiinnostavia vieraita, Minna Canth, Juhani Aho ja J.V. Snellman.
Emma vie katsojat mukanaan, mutta ei suinkaan museokierrokselle. Visualisoinnilla ja valosuunnittelulla on tärkeä osa pimeässä tai hämärässä museossa. Valoakin on, mutta katsojat saavat mukaansa taskulamput. Ovat siten leikissä mukana.

Myöhäissyksyllä on komeita vierailuja tulossa.

Erkki Saarelan Mysteerio Buffo -esityksen on kirjoittanut Nobel-palkittu kirjailija Dario Fo. Vierailuesitys 12.11.

Suomen Näyttelijäliiton satavuotista taivalta juhlitaan Juha Hurmeen dramatisoimalla ja ohjaamalla näytelmällä Fosforinhohtoinen lurjus 13.11. 

Ilkka Heiskanen pääsee iskemään tarinaa Veikko Huovisen luomien hahmojen avulla.
Karnevalistinen esitys Veikko Huovisen  erikoiset Yhteiskoulun näyttämöllä 26.11. 

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti