perjantai 21. marraskuuta 2014


SAVONIA-KIRJALLISUUSPALKINTOEHDOKKAAT

Kuopion kaupungin jakaman Savonia-kirjallisuuspalkinnon vuoden 2015 palkintoehdokkaat on valittu palkintoraadin 11.11.2014 pitämässä kokouksessa. Raati luki 54 palkinnon piiriin kuuluvaa ja vuonna 2014 ilmestynyttä kaunokirjallista teosta. Raati asetti ehdolle kuusi teosta, joita se luonnehtii seuraavasti:


Palkintoehdokkaat, teokset ja perustelut:

Pirjo Hassinen: Sauna Paradis (Otava)

Yleisten saunojen aikaiseen Kuopioon sijoittuva ja paljolti lapsen tarkoin silmin nähty tarina kahdesta perheestä, joiden salaisuudet alkavat paljastua pikku hiljaa muistin sopukoista. Muistamista avittavat sauna ja alastomuus, ihan konkreettisestikin paljaaksi kuorittu totuus ihmisestä.



Antti Holma: Järjestäjä (Otava)

Huikealla verbaalilahjakkuudella kirjoitettu esikoisromaani teatterimaailmasta, epätoivoisesta rakkaudesta ja itsensä etsimisestä. Tragikoominen ja raadollinen työelämäkuvaus, joka pitää lukijansa pihdeissään loppuhuipennukseensa asti.




Pasi Lampela; Kirottujen ilot (WSOY)

Tiheätunnelmainen novellikokoelma tämän ajan ihmisistä ja heidän kaihtelemattomista keinoistaan saavuttaa henkilökohtainen onni. Novellien tarinat kiehtovat, ne jatkavat elämäänsä lukijan päässä. Pasi Lampelan teksti ei selitä, se kysyy ja laittaa ajattelemaan arvovalintoja.





Asko Sahlberg: Yö nielee päivät (Like)

Iso siirtolaisromaani, joka valottaa suomalaisten maahanmuuttajien vaikeutta sopeutua ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin vuosikymmentenkään kuluessa. Tummasävyisen tarinan ja surullisten ihmiskohtaloiden takana paistaa kuitenkin elämisen ilon himmeä valo.




Jouni Tossavainen: New Yorkin lentävä suomalainen (Like)

Suomen maailmankartalle juossut kuopiolainen Hannes Kolehmainen tuskailee vuonna 1921 New Yorkissa muuttaako takaisin Suomeen vai ei. Kirja ei ole kuitenkaan pelkkää juoksemista, vaan enemmin tarina siirtolaisuudesta, rakkauden ja valinnan vaikeudesta sekä siitä, kuinka vanhan maailman aaveet ja politiikka seuraavat uudelle mantereelle.


Helena Waris: Vuori (Otava)
 
Virkistävä, pohjoismaisesta mytologiasta juoneensa ammentava kirja kertoo tarinan maailmanlopusta. Mystinen elonjäämiskamppailu, ihmisen epävarmuus ja jumalten varmuus ihmisten osasta vangitsevat lukijan.

Palkintoraatiin kuuluvat:

Puheenjohtaja, viestintäpäällikkö Varpu Puskala, varapuheenjohtaja, opettaja Jaakko Kosunen ja jäseninä lähihoitaja, valmentaja Atik Ismail, toimittaja Seppo Kononen, maakunta-asiamies Hannu Koponen, fyysikko Jukka Liukkonen, näyttelijä Auli Poutiainen, filosofian tohtori Matti Vanhanen ja sisätautilääkäri Terttu Vilpponen-Salmela sekä raadin sihteeri Kirsti Hietanen.


Pirjo Hassinen on saanut Savonia-kirjallisuuspalkinnon vuosina 1993 ja 2013. Asko Sahlberg sai palkinnon vuonna 2003. Muutamat kirjkailijat ovat olleet aiemminkin ehdokkaina, mutta nyt palkintoa tavoittelee esikoiskirjailijakin, Antti Holma.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti