maanantai 8. kesäkuuta 2015

Satua ja tarinaa - niitä me tarvitsemme


On meillä Kuopiossa hyvä teatteri, aivan loistava…

Mennäänkö uudestaan?

Remontin jälkeen Kuopion kaupunginteatteri on herännyt uuteen kukoistukseen.
Katsojien suosikki on parhaimmillaan hyvää teatteria, johon on turha liittää epiteettiä vain musikaali.
Katsojamäärä on yksi parhaista koskaan Kuopion kaupunginteatterin historiassa, 70 000 kävijän raja meni rikki.

Eniten katsojia keräsi musikaali The Sound of Music. Esitykseen myytiin peräti 25 532 lippua. Kuopion kaupunginteatterin The Sound of Musicin 25 000:s katsoja, helsinkiläinen Iiro Räsänen nähtäneen usein katsomossa, Kuopion kaupunginteatterin kausikortilla on käyttöä.

 


Satua tarvitsevat myös aikuiset. Fantasiasatu Ihmemaa OZ on perheen yhteistä katsottavaa. Sovitus ja ohjaus ovat Olli–Matti Oinosen käsissä. Kaikki muukin on kohdallaan. Puvustus ja lavastus, samoin maskeeraus ovat loistotyötä. Koreografi Antti Lahti ja on pannut parastaan, ja Petri Tiainen laulujen kanssa. Ääni- ja valosuunnittelu ovat varmoissa käsissä. Ja projisointia tarvitaan vaikuttavassa sadussa.

Katsomossa pääsee sadun maailmaan. Aikuinen voi heittäytyä lasten lailla mukaan vauhdikkaaseen menoon. 3d-laseja värkkäilin yhden kohtauksen ajan nenälleni, eivät pysyneet silmälasien kanssa. (näin minulle käy elokuvissakin.) Kuopus ei laseja halunnut, mutta äitinsä ja isosisko kokivat 3d-ulottuvuuden.
Alun pyörremyrsky on aika jännittävä, muuten ei sitten nuorimmaistakaan pelottanut.

Dorothy-tytön (Katri-Maria Peltola) myrsky vie Maiskisten maahan. Matkaan liittyy taikuutta ja lumoa.
Ainoastaan suuri ja mahtava Oz voisi auttaa. Mutta Dorothyn matkaseuraksi pääsevät Variksenpelätin, Peltinen mies ja Leijona. Kaikilla heillä on suurelle velholle tärkeää asiaa. Lännen noita pyrkii myös Smaragdikaupunkiin saavuttaakseen koko Oz-maan herruuden.

Hyvässä sadussa on aina myös opetus. Ihmemaa Oz korostaa ystävyyden ja yhdessäolon merkitystä ja opettaa katsojia uskomaan itseensä. Ollaan oman elämämme sankareita!

Ihmemaa OZ oli kevätkaudella erittäin suosittu. Se saavutti viidellätoista esityksellään lähes
6 000 katsojaa.  

 
Ihmemaa OZ  jatkaa syksyllä 2015.

Ihmemaa Oz, etualalla näytelmän tähti Katri-Maria Peltola
 

Lapsenlapsen kysymykseen mennäänkö uudestaan? voin vastata. Mennään!

Näyttelijä Tarmo Valkonen jää eläkkeelle

Kuopion kaupunginteatterin pitkäaikainen näyttelijä Tarmo Valkonen jää eläkkeelle heinäkuun lopussa. Keväällä näimme Valkosen Anton Tšehovin Lokissa ja menestysmusikaali The Sound of Musicissa.

 Vuodesta 1983 Kuopiossa työskennellyt Valkonen tunnetaan monista vivahteikkaista rooleistaan. Hänen viimeaikaisia menestyksiään oli tammikuussa 2014 ensi-iltansa saanut Mielensäpahoittaja, jota esitettiin täysille katsomoille Puistokoulun evakkotilassa. Näytelmä on myös yksi Valkosen omista suosikeista.

”Pidin erittäin paljon sen sanomasta, siitä miltä tuntuu, kun jää yksin ja kaipaa toista vierelleen.
Oli myös hienoa työskennellä kahden ystävän, Vesa Revon ja Erkki Saarelan, kanssa. Olimme kurssikavereita 1970-luvulla Suomen teatterikoulussa.”

Valkosenkin varmaan näemme vielä teatterin lavalla. Eläkeläiset istuvat hyvin näyttelijäjoukkoon, varsinkin kun heille löytyy räätälöity rooli. Mauri Saikkonen on yksi heistä. Ja ensi syksynä näemme ainakin Auli Poutiaisen lavalla.

Lokki-näytelmä: Edessä Valkonen, tuleva eläkeläinen ja vieressä (oik.) eläkkeellä oleva Saikkonen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti