maanantai 20. kesäkuuta 2016

Rossin runot ikääntyvien ilona


Martta Rossin runot puhuttelevat ikääntyneitä lukijoita

 Martta Rossi: Vesi mustaa valoa, ntamo 2016, 54 s.

"Elämä heittyy 
ei kysy sinulta."   

Komeaa, että ikäihmisten runokokoelmia julkaistaan. Lukijoita kyllä riittää, sillä ikääntyneet ovat intohimoisia runojenkin lukijoita. Martta Rossin (s. 2029) runoja ehdittiin jo odottaa.  Ei ole itsestään selvää, että kaikista julkaistuista kokoelmista kirjoitetaan arvosteluja. Rossilla oli tosin hyvät pohjat jo kahdesta edellisestä kokoelmasta: Upoksissa pilvet, Otava 2011 ja Pimeää päin kesä sydämessä, ntamo 20013.

Vesi mustaa valoa -kokoelman taiteellinen kansikuva houkutti tutkimaan Kari Soinion (s.1962) valokuvia netistä. Soinio opiskeli valokuvausta Lahden muotoiluinstituutissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Valokuvataiteilijan teoksia on esitelty laajasti Suomessa ja ulkomailla. Kansikuva käy vuoropuhelua runojen kanssa.

Kokoelman runoissa on tuoreita kuvia kuten sudenkorennon kimmelsiipi ja päiväperhosen siipivärinä.

Vanheneminen on kaunista ja yhteiselo herkkää. Kyky ihmetellä pitää ihmisen ajassa kiinni. Yhdessä eletty elämä näkyy alleviivaamatta. Toisen kunnioittaminen ja arvostaminen tuntuu luontevalta.

Vihreäruudullinen pusakka  / ripustan sen naulaan kesämökin eteisessä / tajuan kiintyneeni siihen / niin kuin sen kantajaan /  lämmin karhea vuori / karhea kuin paperi / jolle kirjoitan yhdessä elettyjen / päivien kirjaa.

Yhteiselämässä toisen arvostaminen on tärkeää. Rakkaus näkyy vannomatta. Aistit avoinna tunnemme apilapellon tuoksun.

Lappiakin vähän väläytellään runoissa.
Jos vesi onkin mustaa valoa, se on myös peili. Kuolema kulkee vierellä ja lapsi kysyy.
 
Äiti, pitääkö kaikkien kuolla?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti