keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Sukuvika yllätti positiivisesti 

 
 Mikko Rantaniva tekee loistoroolin
Ihastusta  herätti nopea ja tarkka puhe, hienoa keskittymistä
  
Kaikki muistavat ohjaaja Mika Nuojuan ainakin Kiviä taskussa -näytelmästä, Kuopiossakin taannoin nähty. Nyt Nuojua on ohjannut ja dramatisoinut Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämölle farssin, mikä tapahtuu KYSin maisemissa ja lääkärien yhteisessä taukotilassa.

Farssin taitaja Ray Cooneyn Sukuvika on Mikko Viherjuuren suomentama, Viherjuuri on teatteriohjaaja Tampereelta.

Farssin lainalaisuudet selviävät hyvin käsiohjelmasta, joten kannattaa lukea. Kaikki on useín aivan muuta kuin miltä se näyttää. Sukuvika tuo mieleen vanhan fraasin; on sukuvika jos suksi ei luista. Se lukee myös käsiohjemassa ja toistuu näytelmässäkin.
Näennäisen levollisesti lähdetään liikkeelle, tohtori Taneli Martikainen (Mikko Rantaniva) valmistautuu kongressipuheen pitoon, mutta ympärillä on täysi hulabaloo. Ylilääkäri (Jarmo Perälä) on antanut tiukan aikarajan. Samalla harjoitellaan joulujuhlan esityksiä. Harmittomat alapäävitsit toistuvat – tuosta sisään, tuosta ulos – saa nauraa, jos Tiernapojat naurattavat.

Isän etsintä on esityksen keskeinen asia. Nuorimies, Lauri (Antti Heikkinen), on tullut etsimään isäänsä, joka ilmeisesti on talon lääkäri. Sitä ennen Laurin äiti (Virpi Rautsiala) on heittänyt pommin yhdeksäntoista vuoden takaa Martikaiselle. Heillä on yhteinen poika. Kaikki tuntuvat tietävän nuorten kieriskelyn suihkuhuoneen lattialla. Mutta että poika?
Lääkäri Martikainen on onnellisesti naimisissa rouvansa (Riina Björkbacka) kanssa. Tragedian pohjalta syntyy hauskaa. Hätätilassa Laurin isäksi muutaman tunnin ajaksi kelpaisi kollega. Kun asioita peitellään, syntyy huumoria. Repliikit räiskähtelevät ja ovat suurta verbaliikkaa. Ihmettelen miten näyttelijät pysyvät ruodussaan, kun puhutaan toisten päälle ja puhutaan eri asioista yhtä aikaa. Loistavaa ammattitaitoa se vaatii.

Nimisekaannukset tuovat lisä vauhtia tapahtumiin, kun potilaat ja hoitajat sekoitetaan juoneen mukaan. Yliampuvat rooliasut antavat oman lisänsä raisuun menoon.
Ikkunan takana koikkelehtivat hoitajat ja potilaat on hauska yksityiskohta. Ja asian peittely vaatii minuutintiukkaa toimintaa. Oman jännityksensä tuo yläkerrokset, koska tilaan tullaan hissillä. Ei liikuta katutasossa, putoamisvaara on ilmeinen.

Tiukkaa fyysistä menoa ja millintarkkaa puhetta. Kerta kaikkiaan kaheleita koko konkkaronkka. Loppuhuipennus lähestyy. Kuka pääseekään lopulta isäksi ja kuka naimisiin?
Rentoa pikkujoulumeininkiä
 
Farssissa riittää menoa ja tuloja. Vauhdikasta.
Näytelmässä on iso joukko teatterin näyttelijöitä: Mikko Rantaniva, Antti Launonen, Riina Björkbacka, Mikko Paananen, Ritva Grönberg, Jarmo Perälä, Virpi Rautsiala, Sari Harju, Ilkka Pentti, Karri Lämpsä, Seija Pitänen ja vierailijana jälleen Antti Heikkinen. Mukava nähdä taas Ilkka Penttiäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti