perjantai 29. syyskuuta 2017

HOPEATÄHDET 2017 ELOKUVAFESTIVAALI


HOPEATÄHDET 2017 ELOKUVAFESTIVAALI, Kuopio 6-12.11.2017

Silvery Stars - Senior Film Festival 2017                           

HOPEATÄHDET- elokuvafestivaali pyrähtää jälleen viikoksi elokuvineen ja taiteilijavieraineen elokuvista pitävien iloksi ja osaksi marraskuista Kuopion kulttuuritarjontaa.

 
HOPEATÄHDET on marraskuisin järjestettävä, kaikille avoin, erityisesti seniori-ikäisille suunnattu elokuvafestivaali, joka perustettiin Kuopiossa vuonna 2011. Ohjelmistossa on sekä kotimaisia että kansainvälisiä uutuuksia moneen eri makuun.  Hopeatähdet on Suomen ensimmäinen eläkeläisten elokuvafestivaali ja se on alansa pioneeri myös kansainvälisesti. Pääjärjestäjänä toimii alueellinen elokuvakeskus ISAK ry.

Kati Outinen, MV Press kuvaaja Antti Haanpää

3 x taiteilijavieraana Cannes-palkittu Kati Outinen           

Kati Outinen (s. 1961) on yksi Suomen rakastetuimpia ja arvostetuimpia elokuva- ja näyttämötaiteilijoita. HOPEATÄHDET- festivaalilla on ilo saada Cannes-palkittu näyttelijä KATI OUTINEN taiteilijavieraaksi festivaalin alkupäiviksi. KATI OUTINEN esiintyy festivaalin puitteissa yhteensä kolmessa eri tilaisuudessa, jotka ovat:

1. AVAJAISET ma 6.11. klo 17: avajaispuhe Kati Outinen. Avajaiselokuvana Victoria & Abdul, Ohjaus Stephen Frears. Pääosissa Judi Dench, Ali Fazal. Englanti 2017.

2. NIIN KAUAN KUIN OMAT SIIVET KANTAA ti 7.11. klo 13: Kati Outisen monologiesitys
muistista ja minuudesta.  Monologi kestää n. 30 minuuttia. Esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus keskustella Kati Outisen seurassa esityksen herättämistä ajatuksista ja tunteista. (Liput 10 €) Kyseessä on KUOPION ENSIESITYS.

3. KOLME VÄRIÄ: SININEN (1993) ti 7.11. 14.30: Kati Outisen johdatus
 Krzysztof Kieslowskin ohjaamaan klassikkoon vuodelta 1993.



TABUJEN RIKKOJIA, KULTTUURISIA RISTEYKSIÄ

Viikon varrella nähtävissä elokuvissa eri yhteiskuntaluokat, kulttuurit ja elämänkatsomukset ottavat mittaa toisistaan. 

Avajaiselokuva, tositapahtumiin pohjautuva Victoria & Abdul (Englanti2017) johdattaa katsojat 1800-luvun lopun Britanniaan. Kuninkaallinen hovi joutuu suuren hämmennyksen valtaan, kun ikääntyvä kuningatar ryhtyy julkisesti rikkomaan kolonialistinen luokkayhteiskunnan sääntöjä ystävystymällä intialaisen palvelijan kanssa.  

Keskiviikkona matkataan Tulppaanikuumeen (Englanti, USA 2017) matkassa 1630-luvulle, jossa päähenkilöiden epäsäätyiset lemmenleikit ja sydämen oikut vertautuvat pörssinkaltaiseen, tulppaaneilla käytävään kauppaan. 

Tulppaanimania” oli Alankomaissa vuosina 1634–1637 tapahtunut yhteisöllinen ilmiö, jossa tulppaanisipulien hinnat kohosivat ennätyslukemiin. Uusista kukista ja niiden yllättävistä värimuunnoksista tuli hetkeksi statussymboleita. Tulppaanimaniaa pidetään yhtenä ensimmäisistä taloudellisista hintakuplista.

Torstaina vuorossa on uutta elokuvaa Ruotsista: Niin kauan kuin vielä elämme (Ruotsi, 2016) on Dani Koyatén (s. 1961, Burkina Faso) koskettava, palkittu tarina vanhemmuuden haasteista eri kulttuurien risteyksissä. Kandia (Josette Bushell-Mingo), noin viisikymppinen afrikkalainen nainen, joka on asunut Ruotsissa 30 vuotta, päättää muuttaa takaisin Gambiaan. Hänen poikansa Ibbe (Adam Kanyama), lähtee äitinsä perään. Kotimaan kohtaaminen ei mene odotuksien mukaisesti. Ajankohtainen elokuva yleismaailmallisesta aiheesta koetaan sekä äidin että pojan näkökulmasta.

 

Uusi Tuntematon Sotilas PERJANTAINA & ISÄNPÄIVÄSUNNUNTAINA

Suomi100-juhlavuoden keskeisiä projekteja on jo monen vuoden ajan ennakkoon keskusteluttanut uudelleenfilmatisointi Väinö Linnan ikonisesta, sekä kansalliskirjallisuuden keskeisiin teoksiin että maailmankirjallisuuden valioihin kuuluvasta romaanista Tuntematon sotilas. Odotetun ensi-iltansa lokakuun lopulla saava Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan kirjan hengelle uskollinen tulkinta klassikkoromaanista. Käsikirjoitus pohjaa osin myös Linnan Sotaromaaniin, Tuntemattoman sotilaan alkuperäiseen versioon. Lisätietoja: www.tuntematonsotilas2017.fi

HOPEATÄHDET esittää tämän liki kolmituntisen Tuntematon Sotilas (2017)-elokuvan kahdesti: perjantaina 10.11. klo 12 sekä isänpäiväsunnuntaina 12.11. klo 12. Molemmissa esityksissä pidetään väliaika. 

Liput Tuntematon Sotilas -elokuvaan suoraan ovelta (à 10 €, eläkeläiset/ 12 € muut). Lipunmyynti on avoinna kyseisinä esityspäivinä alkaen jo klo 11.  Ennakkoon lippuja voi ostaa Hopeatähdet-lipunmyynnistä Kino Kuvakukosta, tapahtuman avajaispäivästä maanantaista 6.11. alkaen.

Ks. Tarkemmin lipunmyynnin ajankohdat: www.hopeatahdet.fi

UUTTA Hopeatähdissä: Suomi-Filmi Sing Along - nyt saa laulaa! Viikonloppuna Hopeatähdissä on oikein sokeria pohjalla: la 11.12. klo 14 vuoron saavat Loistavat tähdet, ikimuistoiset sävelet, suuret tunteet – lauantai-iltapäivä on täynnä laulua ja ikimuistoisia, musiikintäyteisiä elokuvakohtauksia!

KAVI (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) on koonnut nyt ensi kertaa myös kuopiolaisten iloksi paketin kauneimpia ja riemastuttavimpia elokuvakappaleita näytökseen, jossa yleisö kutsutaan mukaan lauluun. Elokuvissa kuultavien laulujen sanat näkyvät valkokankaalla tekstitettyinä virkistämään muistia laulaa muiden mukana – tai niin halutessaan vaikka vain hyräillä, tunnelmoida…ei laulupakkoa!
Tintti Tinkala, presskuva
”Elokuvien laulujuhlan” laulattajana toimii Anne-ChristineTinttiTinkala.  Tintti Tinkala on monipuolinen laulaja ja muusikko. Koulutukseltaan hän on musiikin maisteri ja musiikkipedagogi. Hän on työskennellyt mm. kanttorina, laulajana, kuoronjohtajana ja yhteisömuusikkona. Tällä hetkellä hän on vanhempainvapaalla Männistön seurakunnan kanttorin virasta.

Mukana on laulukohtauksia mm. elokuvista Kulkurin valssi (1941), Onnellinen ministeri (1941) Rosvo-Roope (1949), Komisario Palmun erehdys (1960), Käpy selän alla (1966), Punahilkka (1968), Tulitikkutehtaan tyttö (1990), Kauas pilvet karkaavat (1996).  Mukana laulettavina lauluja ovat mm. Katupoikien laulu, Pot, pot, pot, pot potkut sain, Romanssi, Lentävä kalakukko (Repe Helismaa), Sinua sinua rakastan (Chydenius), Mies joka rakastaa itseään (Juice), Satumaa (Reijo Taipale), Ikkunaprinsessa (Rauli Badding Somerjoki & The Agents). Yhteiskesto n. 70 min. K7. ( Liput: 5 €)

HOPEATÄHDET-festivaalin tapahtumapaikkana toimii 338-paikkainen elokuvateatteri Kino Kuvakukko (Vuorikatu 27, Kuopio).  


LISÄTIEDOT, KOKO OHJELMA, LIPUT

www.hopeatahdet.fi

Saija Nissinen, festivaalin taiteellinen johtaja, ISAK ry:n toiminnanjohtaja

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti