sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Kuntopyöräillään ja kuvitellaan


Kuntopyöräillään ja hengitetään huoneilmaa

Viikon runo 39, 1.10.2017

Kuntopyörällä poljet hyvää oloa tai alkuverryttelet kodin
kuntosalilla. Virkistyäkseen ei ole enää välttämätöntä nähdä
maisemia. Pyöräillessä voi hengittää myös huoneilmaa.
Vapausrangaistusta kärsivälle kuntopyörä on oiva laite:
pyöräilymatkan pituutta eivät rajoita sellinseinä tai
piikkilanka. Kuntopyörällä voit ottaa heti kaiken irti, voimia
ei tarvitse varata paluumatkaan. Saa halutessaan nauttia
joko lähdön jännityksestä tai paluun tyydytyksestä. Hivenen
kalliimpi tandem-malli lisää kuntoiluun sosiaalisen aspektin.
Vapauteen se tuo yhteisöllisyyttä ja vankeuteen yksinäisyyttä.
Kuntopyörällä voi vuoren ylittäminen olla helpompaa kuin
polkupyörällä. Mutta jos mielikuvitus on riittämätön, ei
lihasvoimasta ole apua.

Jukka Viikilä: Runoja, Gummerus 2008.

Jukka Viikilä (s.1973) on suomalainen Finlandia-palkittu kirjailija ja dramaturgi. Viikilä on valmistunut Teatterikorkeakoulun dramaturgilinjalta teatteritaiteen kandidaatiksi, sekä opiskellut Pop & Jazz Konservatoriossa ja Kriittisessä korkeakoulussa. Hän on julkaissut kaksi runokokoelmaa, Runoja (Gummerus, 2008) ja Runoja II (Gummerus, 2010). Esikoiskokoelma oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Hänen runojaan on käännetty ainakin englannin, italian ja heprean kielille. Vuonna 2011 ilmestyi Jukka Viikilän yhdessä Janne Nummelan ja Tommi Nuopposen kanssa kirjoittama laaja kaunokirjallinen tietosanakirja Ensyklopedia. Viikilän osuus teoksesta on noin 600 artikkelia. Ensyklopedia sai Mahdolliseen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkinnon vuoden 2011 parhaasta proosateoksesta.

Kun Viikilän esikoisromaani, arkkitehti Carl Ludvig Engelin elämästä ja Helsingin monumentaalikeskustan synnystä kertova Akvarelleja Engelin kaupungista ilmestyi tammikuussa 2016 Gummeruksen kustantamana. Ja kun se voitti ilmestymisvuonnaan Finlandia-palkinnon, muistin että hyllyssäni on Viikilän Runoja. Olin sen aikanaan lukenut ja silloin tällöin runoihin palannut. Nyt luin kokoelman taas uudelleen. Ihan huomaamatta minulta on jäänyt Runoja II ja yhteisnide Runoja I–II (Gummerus 2017). Siis laiskanläksyä!

Viikilä on kirjoittanut Yleisradiolle neljä kuunnelmaa, joista kaksi ensimmäistä, Olen kuullut on kaupunki tuolla ja Akvarelleja Engelin kaupungista, on julkaistu yhteisniteenä Kuullut kaupungit (ntamo, 2013). Hänen kirjoittamansa ja Matti Ijäksen ohjaama tangokuunnelma Hurmio sai ensiesityksensä kesäkuussa 2015.

Viikilä on toiminut dramaturgina muun muassa Ryhmäteatterissa ja Suomen Kansallisteatterissa Hän on tehnyt käsikirjoituksen Susanna Leinonen Companyn tanssiteokseen SEE | OBEY. Lisäksi hän on tehnyt sanoituksia muun muassa Kerkko Koskiselle, Plutonium 74:lle ja Husky Rescuelle. Musiikkivideoita hän on ollut käsikirjoittamassa Samuli Putrolle ja Kerkko Koskiselle. Viikilä muodostaa yhdessä Risto Oikarisen (runoilija hänkin) kanssa kirjallisen free-jazz yhtyeen Kahden miehen ylivoima. Hän opettaa luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

Etsin YLEn arkistosta Yle Radio 1:n Kirjakerho: Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin vieraana kirjailija Jukka Viikilä. Löytyy paljon muutakin kiinnostavaa Viikilästä. Kannattaa etsiä.

Kuntopyörä on ollut pitkään inhokkini, vaikka tarpeellinen. Suostuin sen polkemiseen ja opettelin käyttämään polkemisen ajan hyödyksi. Teen välillä pitkiäkin mielikuvitusmatkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti