torstai 29. maaliskuuta 2018

Hopetähdet - kevään viimeiset elokuvat


ti 3.4. klo 13: SYYSSONAATTI, Ruotsi 1978

K12.Yhteistyössä: Walhalla ry & Svenska Nu/ Kuukauden pohjoismainen elokuva

Pääosissa Liv Ullman ja Ingrid Bergman
 
Ohjaaja Ingmar Bergman 100 v -juhlavuoden kunniaksi klassikko.  LIPUT 5 €
Kesto 193 min, K 12.
Ohjaaja Ingmar Bergman (1915 - 1982) kirjoitti pääroolit varta vasten Ingrid Bergmanin ja Liv Ullmanin näyteltäväksi.

*****

ti 24.4. klo 13 Suomen hauskin mies
1h 43min. K 12.
Elokuvan pääosassa Martti Suosalo

Suomen hauskin mies -elokuva. Tositapahtumiin pohjaava kotimainen elokuva, jossa uuden oikeudenkäynnin toivossa kuolemaan tuomitut punavangit valmistavat huvinäytelmän vartijoidensa ja saksalaisjoukkojen komentajan viihdyttämiseksi. Draamaelokuva mustalla huumorilla ryyditettynä näyttää, miten ihmiset löytävät yhteisen sävelen sisällis­sodan keskellä, taiteen avulla komedian keinoin.
Ohjaaja Heikki Kujanpää, Suomi 2018.
Pääosassa Martti Suosalo

 

 

LIPUT suoraan ovelta, lipunmyynti avautuu n. ½ tuntia ennen esitysten alkua. Maksutapa: käteinen.
KAIKISSA ELOKUVISSA KIELI: SUOMENKIELINEN  tai SUOMENKIELINEN TEKSTITYS
Lisätietoja, esitteitä: Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27. Järj. ISAK ry
www.isakry.fi
KAIKKI ESITYKSET: KINO KUVAKUKKO, VUORIKATU 27, KUOPIO

sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

The Guardian Angel – Suojelusenkeli, tositapahtumiin perustuva trilleri


Hopeatähti Kuvakukossa

ti 20.3. klo 13: THE GUARDIAN ANGEL - SUOJELUSENKELI 
 
Arto Halosen (mm. Prinsessa, Sinivalkoinen valhe) ohjaama, tositapahtumiin pohjautuva draamatrilleri.


 
The Guardian Angel – Suojelusenkeli on tositapahtumiin perustuva trilleri Tanskaa 1950-luvulla kuohuttaneista hypnoosimurhista. Rikostutkija Anders Olsen (Pilou Asbæk) saa selvitettäväkseen tapauksen, jossa pankkiryöstäjä ampuu kaksi virkailijaa ja pakenee rahojen kanssa Kööpenhaminan kaduille. Pidätettäessä mies väittää tehneensä teon yksin. Omituisen tapauksesta tekee se, että jotkut silminnäkijät sanovat pankkiryöstäjän käyttäytyneen kuin olisi transsissa.

Olsen saa selville, että syytetty on istunut vankilassa yhdessä karismaattisen Björn Nielsenin (Josh Lucas) kanssa ja alkaa epäillä, että Nielsen on hypnotisoinut sellitoverinsa tekemään rikoksen puolestaan.

Mutta voiko se olla mahdollista – ja jos on, miten syyllinen saadaan kiinni? Olsen hakee apua tunnetulta hypnoosiin erikoistuneelta psykiatrilta (Rade Šerbedžija), jonka kanssa hän ajautuu yhä syvemmälle mielen manipulaation maailmaan.

Keskittyessään rikostutkimuksiin Olsen ei huomaa, että salaperäinen Nielsen tekee salaa tuttavuutta hänen nuoren vaimonsa (suomalainen Sara Soulié) kanssa. Pian mystinen tapaus koskettaa häntä lähempää kuin hän arvaakaan.

Elokuvan pääosissa ovat kansainväliset tähdet Pilou Asbæk (Game Of Thrones, Vallan linnake), Josh Lucas (Kaunis mieli, Sweet Home Alabama) ja Rade Šerbedžija (mm. Downton Abbey, Eyes Wide Shut), sekä läpimurtoroolissaan suomalainen Sara Soulié (Nymfit, Toiset tytöt).

Sivuosissa nähdään myös suomalaiset tähdet Mikko Nousiainen ja Pamela Tola.


LIPUT suoraan ovelta, KINO KUVAKUKKO, VUORIKATU 27, KUOPIO
Lipunmyynti avautuu n. ½ tuntia ennen esitysten alkua. Maksutapa: käteinen.
KAIKISSA ELOKUVISSA KIELI: SUOMENKIELINEN  tai SUOMENKIELINEN TEKSTITYS
Lisätietoja, esitteitä: Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27. Järj. ISAK ry
www.isakry.fi

 



lauantai 10. maaliskuuta 2018

Kaikki liittyy kaikkeen


Kritiikin vuosikirja Kriittinen piste
 
Suomen arvostelijain liitto ry, SARV julkaisi ensimmäisen kritiikin vuosikirjan nimeltä Kriittinen piste Tekstejä kritiikistä 2018. Julkaisussa tarkastellaan kritiikin menneisyyttä, nykyhetkeä ja solmukohtia sekä avataan ja syvennetään kritiikistä käytävää keskustelua.

Kriittisen pisteen artikkelit käsittelevät muun muassa kulttuurista omimista, hiphopia feministisessä tarkastelukehyksessä, ravintolakritiikin erityispiirteitä sekä Tapani Maskulaa elokuvakriitikkona.

Kirjan on toimittanut kriitikko Ville Hänninen ja siihen ovat kirjoittaneet Markku Eskelinen, Niko Hallikainen, Johanna Holmström, Maïmouna Jagne-Soreau, Otso Kantokorpi, Vesa Kurkela, Leena Kuumola, Maria Laukka, Juri Nummelin, Inka Rantakallio, Venla Rossi, Hanna Suutela, Siskotuulikki Toijonen ja Jarkko S. Tuusvuori. Julkaisun visuaalisen ilmeen on suunnitellut Samppa Ranta.

Svenska kulturfonden on tukenut kritiikin vuosikirjan julkaisua.

***

Kriittisen pisteen   
julkaisujuhla pidettiin 7.3. Helsingissä.

Juhlittiin kritiikkiä ja SARVin uuden vuosikirjan Kriittisen pisteen julkaisua sekä viihdyttiin kiinnostavien keskustelujen ja hyvän musiikin parissa.

Tilaisuuden juonsi Voimala-ohjelmastakin tuttu toimittaja, kriitikko Raisa Rauhamaa ja musiikista vastasi radiotoimittaja, dj Mikko Mattlar. Kuvataidekriitikko Otso Kantokorpi ja Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja, bloggari Petra Laiti pohtivat sitä, kenen ääni ei kuulu ja voiko kritiikki olla kilttiä. Filosofi, ntamon omistaja, niin & näin -lehden entinen päätoimittaja Jarkko S. Tuusvuori ja kuvataidekriitikko Leena Kuumola keskustelivat kulttuurijournalismista ennen ja nyt.

Kommenttipuheenvuorot kritiikin merkityksestä ja kritiikkikeskustelusta esittivät kirjailija Saara Turunen (romaani Sivuhenkilö ilmestyy maaliskuussa, Tammi) sekä Intresseföreningen för finlandssvenska kritiker IFFF:n varapuheenjohtaja, esseisti Tatjana Brandt (Fängslad, Förlaget).

Paikalla olivat myös Kriittisen pisteen toimittanut Ville Hänninen sekä monet julkaisun kirjoittajista.

Tervetulotoivotukset SARVin puolesta esittivät puheenjohtaja Maria Säkö ja toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

 

Ville Hännisen toimittama Kriittinen piste on innoittavaa luettavaa. Pirteä opus.

Posti toi alkuviikosta vuosikirjan, jota luen pätkittäin, muistelen samalla kirjoittajia tai tapahtumia. Bongailen tuttuja, mistä heidät muistan. Ilahdun, kun näen artikkelin Kaisu Mikkolasta.
Maria Laukan teksti (på svenska) vie ajatukset Voipaalan taidekeskukseen, missä vietin kauniin kesäpäivän. Maria kuoli viime vuoden marraskuussa, ja ikävä kouraisi mieltä.

Ruotsinkielisiä artikkeleita on mukana, kuten aina on ollut Kritiikin Uutisissa. Se muuttui viime vuona verkkolehdeksi. Pitää muistaa kurkistaa!

 
Kiinnosti kovasti lähteä Helsinkiin, nykyään vaan iltajuhlat ovat sikäli hankalia, ettei viimeiseen yhdeksäntoista jälkeen lähtevään junaan ehdi. Tietysti ilta-ajat ovat sopivat helsinkiläisiä työssäkäyviä ajatellen.  Muutama vuosi sitten vielä puoli kymmenen juna kulki. Se mahdollisti iltamenot. Yöbussit olen kokeillut, kokeilu riitti.

Jos jään yöksi, seuraavasta päivästä tuhraantuu reissuun aikaa pitkälti, sillä kahdeksan jälkeen lähtevä juna on vasta puolen päivän jälkeen Kuopiossa.

Kriittistä keskustelua kaivataan junamatkoihinkin. Yöjunaa tuskin takaisin saadaan, mutta iltayöjuna olisi poikaa!
Ja onhan julkisuudessa ollut keskustelua oikaisuradastakin? Milloinkahan se saadaan? Tuommoinen kolmen tunnin matka pääkaupunkiin tuntuu ylelliseltä!
 
Kriittinen piste on pitkän lukemisen kirja, nautiskellen ja selaillen. Otso Kantokorven Omimisen perusteet? kiinnostaa seuraavaksi.  Tätä kirjaa ei tarvitse lukea kronologisessa järjestyksessä.

 

keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Hopeatähti-elokuvia Kuvakukossa

Hopeatähti: seuraavina ovat elokuvat:
ti 20.3. klo 13: THE GUARDIAN ANGEL - SUOJELUSENKELI 

Arto Halosen (mm. Prinsessa, Sinivalkoinen valhe) ohjaama, tositapahtumiin pohjautuva draamatrilleri.


*****


ti 3.4. klo 13: SYYSSONAATTI, Ruotsi 1978
K12.Yhteistyössä: Walhalla ry & Svenska Nu/ Kuukauden pohjoismainen elokuva
Ohjaaja Ingmar Bergman 100 v -juhlavuoden kunniaksi, LIPUT 5 €

Ohjelmamuutokset mahdollisia.
 
*****

ti 24.4. klo 13: ohjelma vielä avoin

LIPUT suoraan ovelta, lipunmyynti avautuu n. ½ tuntia ennen esitysten alkua. Maksutapa: käteinen.
KAIKISSA ELOKUVISSA KIELI: SUOMENKIELINEN  tai SUOMENKIELINEN TEKSTITYS
Lisätietoja, esitteitä: Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27. Järj. ISAK ry
www.isakry.fi

KAIKKI ESITYKSET: KINO KUVAKUKKO, VUORIKATU 27, KUOPIO