lauantai 10. maaliskuuta 2018

Kaikki liittyy kaikkeen


Kritiikin vuosikirja Kriittinen piste
 
Suomen arvostelijain liitto ry, SARV julkaisi ensimmäisen kritiikin vuosikirjan nimeltä Kriittinen piste Tekstejä kritiikistä 2018. Julkaisussa tarkastellaan kritiikin menneisyyttä, nykyhetkeä ja solmukohtia sekä avataan ja syvennetään kritiikistä käytävää keskustelua.

Kriittisen pisteen artikkelit käsittelevät muun muassa kulttuurista omimista, hiphopia feministisessä tarkastelukehyksessä, ravintolakritiikin erityispiirteitä sekä Tapani Maskulaa elokuvakriitikkona.

Kirjan on toimittanut kriitikko Ville Hänninen ja siihen ovat kirjoittaneet Markku Eskelinen, Niko Hallikainen, Johanna Holmström, Maïmouna Jagne-Soreau, Otso Kantokorpi, Vesa Kurkela, Leena Kuumola, Maria Laukka, Juri Nummelin, Inka Rantakallio, Venla Rossi, Hanna Suutela, Siskotuulikki Toijonen ja Jarkko S. Tuusvuori. Julkaisun visuaalisen ilmeen on suunnitellut Samppa Ranta.

Svenska kulturfonden on tukenut kritiikin vuosikirjan julkaisua.

***

Kriittisen pisteen   
julkaisujuhla pidettiin 7.3. Helsingissä.

Juhlittiin kritiikkiä ja SARVin uuden vuosikirjan Kriittisen pisteen julkaisua sekä viihdyttiin kiinnostavien keskustelujen ja hyvän musiikin parissa.

Tilaisuuden juonsi Voimala-ohjelmastakin tuttu toimittaja, kriitikko Raisa Rauhamaa ja musiikista vastasi radiotoimittaja, dj Mikko Mattlar. Kuvataidekriitikko Otso Kantokorpi ja Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja, bloggari Petra Laiti pohtivat sitä, kenen ääni ei kuulu ja voiko kritiikki olla kilttiä. Filosofi, ntamon omistaja, niin & näin -lehden entinen päätoimittaja Jarkko S. Tuusvuori ja kuvataidekriitikko Leena Kuumola keskustelivat kulttuurijournalismista ennen ja nyt.

Kommenttipuheenvuorot kritiikin merkityksestä ja kritiikkikeskustelusta esittivät kirjailija Saara Turunen (romaani Sivuhenkilö ilmestyy maaliskuussa, Tammi) sekä Intresseföreningen för finlandssvenska kritiker IFFF:n varapuheenjohtaja, esseisti Tatjana Brandt (Fängslad, Förlaget).

Paikalla olivat myös Kriittisen pisteen toimittanut Ville Hänninen sekä monet julkaisun kirjoittajista.

Tervetulotoivotukset SARVin puolesta esittivät puheenjohtaja Maria Säkö ja toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

 

Ville Hännisen toimittama Kriittinen piste on innoittavaa luettavaa. Pirteä opus.

Posti toi alkuviikosta vuosikirjan, jota luen pätkittäin, muistelen samalla kirjoittajia tai tapahtumia. Bongailen tuttuja, mistä heidät muistan. Ilahdun, kun näen artikkelin Kaisu Mikkolasta.
Maria Laukan teksti (på svenska) vie ajatukset Voipaalan taidekeskukseen, missä vietin kauniin kesäpäivän. Maria kuoli viime vuoden marraskuussa, ja ikävä kouraisi mieltä.

Ruotsinkielisiä artikkeleita on mukana, kuten aina on ollut Kritiikin Uutisissa. Se muuttui viime vuona verkkolehdeksi. Pitää muistaa kurkistaa!

 
Kiinnosti kovasti lähteä Helsinkiin, nykyään vaan iltajuhlat ovat sikäli hankalia, ettei viimeiseen yhdeksäntoista jälkeen lähtevään junaan ehdi. Tietysti ilta-ajat ovat sopivat helsinkiläisiä työssäkäyviä ajatellen.  Muutama vuosi sitten vielä puoli kymmenen juna kulki. Se mahdollisti iltamenot. Yöbussit olen kokeillut, kokeilu riitti.

Jos jään yöksi, seuraavasta päivästä tuhraantuu reissuun aikaa pitkälti, sillä kahdeksan jälkeen lähtevä juna on vasta puolen päivän jälkeen Kuopiossa.

Kriittistä keskustelua kaivataan junamatkoihinkin. Yöjunaa tuskin takaisin saadaan, mutta iltayöjuna olisi poikaa!
Ja onhan julkisuudessa ollut keskustelua oikaisuradastakin? Milloinkahan se saadaan? Tuommoinen kolmen tunnin matka pääkaupunkiin tuntuu ylelliseltä!
 
Kriittinen piste on pitkän lukemisen kirja, nautiskellen ja selaillen. Otso Kantokorven Omimisen perusteet? kiinnostaa seuraavaksi.  Tätä kirjaa ei tarvitse lukea kronologisessa järjestyksessä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti