maanantai 3. helmikuuta 2014

5.2. Luetaan...

5.2.2014 Luetaan Runeberg-aiheisia kirjoja


Mauri Kunnas:                                                              Merete Mazzarella:
Koiramäen Martta ja Ruuneperi                                   Fredrika Charlotta o. s. Tengström
Otava 2005, toinen painos.                                           Kansallisrunoilijan vaimo
                                                                                      Tammi 2007, toinen painos.





 


Näiden yllämainittu-
jen kirjailijoiden teosten suosiota kuvaa jo se, että teoksista on otettu pian
toinen painos.

Merete Mazzarellan teos Fredrika Charlotta o. s. Tengström Kansallisrunoilijan vaimosta on arvokas tietoteos. Vaimot tahtoivat aina jäädä suurmiestensä varjoon.

 
 
Fil. tri Merete Mazzarella nostaa kansallisrunoilijan varjosta Fredrika Runebergin esiin omana itsenään ja kirjailijana.

Fredrika Runeberg kertoo: ”Yhä selvemmin olin vähitellen oppinut ymmärtämään, kuinka pahana pidettiin kaikkea naisen työskentelyä kirjan ja kynän parissa.”

Porvoon vuosinaan Fredrika Runeberg ehti osallistua moniin rientoihin myös kodin ulkopuolella. Yhdessä kahden muun lehtorinrouvan kanssa hän perusti rouvasväenyhdistyksen, jonka tarkoituksena oli auttaa köyhälistön naisia ja lapsia. Köyhien tyttöjen koulu syntyi aidosta myötätunnosta, mutta myös siksi, että oli kyllästytty kerjääviin ja pahojaan tekeviin lapsiin.

Kirjan on suomentanut Raija Viitanen.
Suosittelen lukemaan myös muita Mazzarellan kirjoja, kuten näitä viime vuosien suosikkeja:
Elämä sanoiksi, suomentanut Raija Rintamäki, 2013
Ainoat todelliset asiat: Vuosi elämästä, suomentanut Raija Rintamäki, 2012
Matkalla puoleen hintaan: eläkkeellä olemisen taidosta, suomentanut Raija Rintamäki, 2010

 
Mauri Kunnas on taitava tekijä, jonka tarinat viihdyttävät aikuisiakin. Piirrokset ovat hurmaavia. Koiramäen Martta ja Ruuneperi -kirjan tavoin tarinat ovat tosia, niistä voi kerrata historiallisia asioita. Kirjat sivistävät hauskalla tavalla. Robin Hood ja Seitsemän veljestä ovat tulleet tutuiksi myös Kunnaksen kirjoista, samoin Koirien Kalevala. Ne ovat todellisia koko perheen kirjoja, lasten kanssa yhdessä luettavia. Etusivun juttu on jo lähes puhki luettu meidän perheessä. Lehden tekemisen riemu on aitoa, vaikka monet asiat ovat muuttuneet. Käyhän kirja+lehti vaikka historiallisesta oppikirjasta.

Koiramäen Martta ja Tilta pääsevät Porvooseen sukulaisia tapaamaan. Tilta osaa vähän ruotsia, sillä kaupungissa monet puhuvat ruotsia.
– Vad dy saady saivarkorva, ingentingen tappisilmä, lausui Martta.
Tytöt pääsevät Ruunepereille apulaisiksi, koska piiat ovat sairastuneet. Aikamoista seikkailua meno runoilijan luona on.

Ja joskus Vanhan kirjallisuuden päiville mennessä kannattaa poiketa Herra Hakkaraisen taloon. Ja tietysti myös Suomalaisen kirjan museoon Pukstaaviin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti