lauantai 21. tammikuuta 2012

Mäkelän luento ja Hopeatähti

Hopeatähden kevätkausi 2012 alkaa 24.1.

Tiistaina 24.1. klo 13 aloitamme ilmaisluennolla. Kirjailija, FL Matti Mäkelän luento ”työläiskirjailija” Toivo Pekkasesta: Mielikuva Pekkasesta ja se oikea Pekkanen.
Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Ikääntyvien yliopiston kanssa.
(Pieni tauko ennen elokuvaa.)


 
”Matti Mäkelä syntyi Ilmajoella heinäkuussa 1951. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Marttilan Yhteislyseosta 1972, valmistui filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1980 ja lisensiaatiksi 1988.
Ennen kuin hän ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi 1994 Mäkelä toimi Helsingin yliopistossa kirjastoamanuenssina ja amanuenssina, Haminan kaupungin koululaitoksessa erityisopettajana sekä Helsingin yliopistossa tuntiopettajana. Lisäksi hän on ollut Kymen läänin taidetoimikunnan ohjaavana läänintaiteilijana kirjallisuudessa sekä toiminut Kotkan kaupungin Pekkas-akatemian rehtorina.” (WSOYn nettisivuilta)

Tähän jakoon – Matti Mäkelän aika jakautuu neljään osaan: kirjojen kirjoittamiseen, kolumnistina toimimiseen, Aamulehden kriitikontyöhön ja mielipidepuhujan rooliin – saa hyvä tuntuman, kun lukee kirjailijan uusimman esseekokoelman Ihmisen olosijat (WSOY 2011).  
Mäkelä asuu Joensuun Nivan kylässä. Hänestä on tullut isoisä! Mäkelä kirjoittaa kirjassaan: ”Kriitikoilla pitäisi olla enemmän lastenlapsia.” Mietin lausetta ja ajattelen, että lastenlapset antavat laajemman ja pehmeämmän näkökulman (ei tarvitse turhaa hötkyillä) asioihin. Lapsenlapset tekevät maailmasta oikean kokoisen.
Mäkelän näkee esseekokoelmaa lukiessaan kyyköttämässä takan edessä tai könöttämässä kyynärpäillä polviin nojaillen kannonnokassa.
Hän puhuu Antti Hyryn työn kuvauksista. Työhön valmistautuminen on oma taitonsa.
Kirjan ääressä lukija löytää oman olosijansa.
Mäkelä on kirjoittanut 16 teosta ja muu kirjallinen tuotanto on valtava.

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa teos Leveäharteinen ajattelija. Toivo Pekkasen elämäkerta, WSOY 2002.
”Matti Mäkelän elämäkerta kertoo Toivo Pekkasen elämästä ja kirjoista oleellisen. Teos perustuu Pekkasen kirjeisiin Ester Kankkuselle, päiväkirjoihin, arkistomateriaaliin, haastatteluihin ja selvään järkeen.”



Klo 14.30 katsotaan elokuva Työmiehen päiväkirja. Se oli ohjaaja Risto Jarvan (1934–1977) läpimurtoelokuva. Elokuvaa pidettiin aikanaan ”ensimmäisenä työläiselokuvana”. Käsikirjoittajina Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta.
Hitsaaja Juhanin (Paul Osipow) ja konttoristi Ritvan (Elina Salo) avioliiton arki täynnä ongelmia ja huolta rahasta. Eri paikkakunnilla asuminen kiristää välejä, eikä Juhanin työnjohtajaksi nousu muuta tilannetta. Luokkaerot pysyvät.
Suomi 1967. Ohj. Risto Jarva. Musiikki: Kari Rydman. Pääosissa myös Titta Karakorpi ja Pentti Irjala.
Työmiehen päiväkirja muistutti, kuinka vuoden 1918 tapahtumat sekä talvi- ja jatkosota olivat yhä monin tavoin läsnä kansalaisten alitajunnassa.
Jarva kuoli auto-onnettomuudessa palatessaan Jäniksen vuosi -elokuvan kutsuvierasnäytöksestä 16. joulukuuta 1977.
Elokuvan kesto 1 tunti 32 min. K11. Elokuvalippu normaaliin Hopeatähti-hintaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti