tiistai 17. tammikuuta 2012

Nykyajan huoneentauluja


 
 
Kalligrafisten aforismien näyttely avattiin Helsingin pääkirjastossa Pasilassa torstaina 12.1. Töitä on yhteensä noin 70. Kaikissa töissä on yksi aforismi, paitsi muutamassa työssä on useampi aforismi. Joistakin aforismeista on tehty useampi kuin yksi työ.
Kalligrafia eli korutekstaus tai kaunokirjoitustaide on taiteenala, jonka vahvoja esimerkkejä Euroopassa ovat munkkien laatimat uskonnolliset, yleensä Raamatun tekstit. Kauniin käsinkirjoitetun tekstin juuret johtavat aina hieroglyfeihin asti.
Kahden nuoren yhdistyksen jäsenet löysivät loistavan yhteistyön. Suomen Kalligrafiayhdistys on perustettu vuonna 2000 ja Suomen Aforismiyhdistys 2005.
Kalligrafit valitsivat mieleisensä aforismin, jonka työstivät tauluksi. Jotkut ovat lähellä tekstausta, jotkut muistuttavat graafisia töitä. Värikkäimmillään työt ovat näyttelyjulisteen kaltaisia. Lastenkirjailijanakin tunnetun Hannu Hirvosen sanat ”Muistojen kultareunat. Ei konepesua” ovat päässeet Anja Lähteenmäen nostalgiseen kuvaan.
Näyttelytilojen rajallisuuden takia ei ole mahdollista laittaa kaikkia töitä esille joka näyttelyyn. Näyttely kiertää kuluvan vuoden aikana eri puolilla maata kirjastoissa. Pasilassa näyttely on 3.2. saakka, sitten on vuorossa Sello ja näyttely päättyy vuoden lopussa Poriin.
Näyttelyssä on mukana aforismeillaan muutama kuopiolainenkin. Eläkkeellä oleva opettaja Hilja Merioja (s.1925) on yksi heistä: ”Aloita tänään. Huominen huolehtii lopusta.” Kalligrafi Tarja Tillin työ.
Aforismiyhdistyksen sivuilla on kuvia näyttelystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti