perjantai 21. joulukuuta 2012

Ikääntyvien yliopisto pitää virkeänä

ANTOLOGIA ON JO PERINNE TODISTAA USVAA-KIRJA
Sain pari päivää sitten Snellman-kesäyliopiston Ikääntyvien yliopiston kirjoittajaryhmän antologian käteeni. Vanha kurssin nimi on säilynyt, ja se on kansilehdelläkin: Kertomuksia elämästä, parhaat kansien väliin. Kirjan kuvittaja ja kansikuvan tekijä on edelleen Keijo Karhunen, kuten oli jo ensimmäisessä antologiassa Tupasvillaa (2006).
Joskus ajattelin, että ryhmään ei pidä jäädä, vaan lähteä kirjoittamaan omin neuvoin. Nyt olen valmis pyörtämään sanani, sillä ymmärrän kuinka hyvää kirjoittajaryhmä tekee osallistujilleen. Mieli pysyy virkeänä ja yhteisö kasvattaa jäseniään. Terveyspilleri!

Ilahduin kun luin Aino Tapanisen runon kannesta. Aino on sitkeä puurtaja, hän oli perustamassa jo Savonettia – ikäihmisten tietokoneneuvontaa. Aino Tapaninen on tehnyt oman kirjankin ja oli mukana sotaorpojen antologian Isän ikävä teossa. Jotkut muutkin ovat kirjoja tehneet, kuten Riitta-Maija Pohjalainen, jonka Haulikkomummot oli suorastaan hittituote. Piti ottaa uusintapainoksiakin. Molemmat ovat mukana teksteillään Usvaa-antologiassa. Niin myös Kauko Puustinen, joka julkaisi vastikään oman elämäntarinakokoelmansa Nuoruuteni laivat ja muista kertomuksia.

Kun katson kirjan takakantta, ilahdun Taimi Ruuskasen runosta. En palvo aurinkoa / En ulvo kuulle / En ennusta tähdistä – –
Taimi yllättää runoillaan (lukekaa numeroruno) ja on niukan proosan taitaja. Monet kirjoittajista ovat pärjänneet kirjoituskilpailuissakin. Nehän ovat työkutsuja kirjoittajille.
Pari uutta kirjoittajanimeä joukkoon on tullut, ja joitakin puuttuu. Pientä vaihtuvuutta siis on, mutta perusjoukko on vahva. Useimmat ovat 1930-luvulla syntyneitä, Kauko Puustinen 1920-luvun lopulla. Kuopus Esko Murtonen on saanut ikätoverin uudesta kurssilaisesta ja Keijo Karhunen tekee seuraa 1940-lukulaisille.
Luovia nämä kirjoittajat ovat itseään esitellessään, Riitta-Maijakin luonnehtii itseään kestojoutilaaksi.
Tarja Svensk kirjoittaa kirjan lopussa tutkijan havaintoja ryhmästä. Kiinnostavaa.
Suosittelen lukemaan! Voi olla että innostus tarttuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti