torstai 20. maaliskuuta 2014

Kaikki Kivestä ja muuta kiinnostavaa


Kuopion kaupunginteatterin kevät ­ – syksyllä uusittuun teatteritaloon


Harjannostajaiset tasan vuosi sitten 20.3.2013


Viihteen monitaituri, vieraileva ohjaaja Petteri Summanen luo työryhmänsä kanssa auktorisoimattoman Aleksis Kiven ”elämänkerran” Minna-näyttämölle. Summanen karistaa Kiven myyttisen kuvan tämän viheliäisestä maallisesta vaelluksesta. Kivi saa uuden villin elämän Shakespearenamme.

Summasen käsikirjoittama ja ohjaama Kaikki Kivestä saa kantaesityksensä Minna-näyttämöllä 18. lokakuuta. Näytelmä on Summasen ensimmäinen vierailu Kuopion kaupunginteatteriin. Hänet tunnetaan lukuisista elokuvista ja televisiosarjoista.

Mies ja hänen edesottamuksensa puhuttavat myös loppusyksyn toisessa ensi-illassa. Lokakuun 23. päivä saa ensi-iltansa Maria-näyttämöllä suomalaisen teatterin kestosuosikki, Mika Waltarin Gabriel, tule takaisin. Film noir -tyylisen komedian ohjaa vierailija Jukka Keinonen, joka aloitti ohjaajauransa Kuopiosta 1990-luvulla alussa.

Rakkauden kaipuusta, hyväksikäytöstä ja ahneudesta kertovan näytelmän keskiössä ovat kaksi ikäneitoa ja heitä hurmaavasti huijaava kapteeni. Ohjaajan mukaan tämän riipaisevan ja kiihkeän näytelmän teemat ovat ajattomia. Näytelmää esitettiin edellisen kerran Kuopiossa 1940-luvulla.

Laajennettu ja peruskorjattu teatteritalo avataan syksyllä lukudraamalla. Neljä kuopiolaista merkkihenkilöä valtaa uuden Minna-näyttämön. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen, palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas, teatterinjohtaja Pekka Laasonen ja KalPa Hockey Oy:n hallituksen jäsen Hannu Kapanen astuvat Slawomir Mrozekin kirjoittaman pienoisnäytelmän Avomerellä rooleihin. 30.8. klo 14 oleva esitys on osa Kuopio juhlii -tapahtumaa ja sinne on vapaa pääsy. Liput esitykseen tulevat jakoon elokuun alussa. Syksyllä teatterin kulisseihin pääsee kurkistamaan myös Koko kansa talo -esityksen myötä.

Tämän kevään uusia esityksiä
Vastikään kantaesityksensä saanut Timo Parvelan kirjaan perustuva lastennäytelmää Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen suositellaan yli 5-vuotiaille. Näytelmä kestää noin tunnin, eikä siinä ole väliaikaa. Puistokoululla esitettävän näytelmän on ohjannut Johanna Sorjonen.

Kevään viimeisenä ensi-iltana on teatterin, Musiikkikeskuksen ja Musiikkilukion kolmikantayhteystyö Let it play! Toukokuussa Musiikkikeskuksella kantaesityksensä saavan musikaalisen matkan Broadwaylta West Endiin ohjaa Janne Puustinen.

Kevään esityksiä vielä: Armon varassa, Elling, Kuin ensimmäistä päivää, 
Maaninkavaara, Mielensäpahoittaja.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti