maanantai 11. heinäkuuta 2016

Risto Kolarin näyttely Tuusniemellä


Kulttuurimatka kannattaa aina

Ystävät ovat hyviä kulttuurilähettiläitä. Ilman Raija Pohjolaisen viestiä ja Risto Kolarin näyttelyesitettä olisin tuskin löytänyt tietä Tuusniemelle. Tiukkaa teki, mutta ehdin viimeisen päivän näyttelyyn.
Kajaanista tultuani tarkistin, että bussilla pääsee sunnuntainakin. Ilmoitin ystävilleni, että tulen. He toivatkin minut sitten takaisin Kuopioon. Pieni kiertoajelu näytti kirjonkylän kauniit maisemat, kuten sataman.
Keskustassa tyhjillään oleva kaupparakennus peitti rumasti kirkonmäen ja kauniin kirkon. Vettä täälläkin riitti. Sitä tuli myös taivaalta.

Risto Kolarin (1952–1994)  maalausnäyttely VÄRIEN HEHKU
Tuusniemen kunnantalolla 28.6.–10.7.2016

Ilo tarttuu maalauksesta katsojaan, oma mieliteos

 
             
Tämäkin teos oli näyttelyn järjestelyissä olleen Raijan mieleen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Risto Kolari opiskeli Suomen taideakatemian koulussa 1972–1976. Ensimmäisen kerran hänen teoksiaan oli esillä Helsingissä 1973. Taiteilija osallistui useisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin. Hänen teoksiaan on useissa kotimaisissa kokoelmissa ja muun muassa USA:ssa, Minneapolisissa.
Vanhemmiltaan, kirvesmies-isältä ja ompelija-äidiltään hän on perinyt ns. suhtasilmän ja värisilmän, taiteellisen näkemyksen, kirjoittaa esittelyssä Raija Pohjolainen. Hehkuvat värit ja suuret maalaukset kertovat taiteilijan onnellisesta ajasta.
Katsojalle ei kerrota maalausten nimiä eikä aina vuosilukuakaan, katsoja voi eläytyä värikkäisiin maalauksiin oma intohimonsa mukaan.
Taiteilijan omakuva vakuuttaa, että Kolari oli myös taitava muotokuvamaalari.

Näyttelyn teokset ovat Tuusniemen Kotiseutuyhdistys ry:n hallussa.
Näyttelyä toivoisin uudelleen esille, sillä kerrotaan Kolarin töitä oleva noin 500.


 


Tämä teos oli ollut Nuorisotalolla (sitäkään ei enää ole).
Kolari on tehnyt myös kuvituksia kirjankansiin, kuten tuusniemeläisten kyläkirjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti