tiistai 6. marraskuuta 2018

Hopeatähdet-festivaali keskiviikkona 7.11.


Hopeatähdet-festivaali keskiviikkona 7.11. klo 13:
KLASSIKKO

”Martti Suosalo näyttelee Hotakaista paremmin kuin Hotakainen itse” (Olli Kangassalo, Iltalehti )
SUOMI 2001. Komedia. Ohjaus: Kari Väänänen. Käsikirjoitus: Kari Väänänen, perustuen Kari Hotakaisen samannimiseen veijariromaaniin. Kuvaus: Timo Salminen. Musiikki: Iiro Rantala. Pääosissa mm. Martti Suosalo (Kari Hotakainen), Pirkka-Pekka Petelius (kustantaja), Matti Onnismaa (autokauppias), Pertti Sveholm (Vikström) 82 min. K12. 7€.

Jussi-palkinto 2002: paras miessivuosa/ Pertti Sveholm
Komedia, joka perustuu Kari Hotakaisen romaaniin KLASSIKKO. Omaelämänkerrallinen romaani autoilevasta ja avoimesta kansasta (WSOY, 1997)
Kirjailija Hotakainen (Martti Suosalo) saa kustantajaltaan tehtäväkseen kirjoittaa tunnustuksellisen omaelämäkerrallisen romaanin. Tämä on sulkeutuneelle kirjailijalle hieman hankalaa, joten hän ryhtyy kirjoittamaan keksittyjä päiväkirjoja nuoruusvuosiltaan sekä alkaa hakea inspiraatiota miehekkäästä ja maanläheisestä automaailmasta.
Kirjailija hankkii Kartion autoliikkeestä Alfa Romeo 75 Twin Sparkin. Kilpailuasetelman Alfa Romeon rinnalle tuo hulttiomainen Pera, jonka on pakko luottaa Toyota Corollaan.
Komedia KLASSIKKO tarkastelee mieskuvaa, autoilua ja yhteiskunnallisia ilmiöitä mainetta hamuavan kirjailijan, käytettyjen autojen kauppiaan ja kaaharin elämänmenon kautta.

KLASSIKON ohjaaja Kari Väänänen oli mukana myös Hotakaisen romaanin Juoksuhaudantie perustuvan, samannimisen elokuvan (2004) teossa: sillä kertaa näyttelijänä, kiinteistövälittäjän roolissa.  Väänänen on kuvaillut suhdettaan Hotakaisen teksteihin seuraavasti:  ”– Pidän kovasti Hotakaisen sanasta ja lauseesta. Ja maailmasta, joka on samaan aikaan huumoria täynnä, mutta hyvin traaginen. Hotakainen kirjoittaa ihmisen pöllöilystä ja hulluudesta tavalla, joka yhtä aikaa naurattaa ja järkyttää.

Keskiviikkona 7.11. klo 15
ENSIMMÄISENÄ KUUSSA

FIRST MAN. USA 2018. Ohjaus: Damien Chazelle Käsikirjoitus: Josh Singer, Perustuu James R. Hansenin kirjaan. Pääosissa: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll, Ciaran Hinds, Christopher Abbott, Patrick Fugit, Lukas Haas.
Ensimmäisenä Kuussa on vavahduttava tarina ensimmäisestä miehitetystä matkasta Kuun pinnalle. Sen keskiössä ovat astronautti Neil Armstrong (Ryan Gosling) ja Apollo 11 -lentoa edeltäneet tapahtumat 1960-luvulla. Armstrongin näkökulmasta kerrottu, intiimi ja syvällinen kuvaus perustuu hänen elämäkertaansa. Kuvatessaan yhtä ihmiskunnan suurimmista saavutuksista elokuva käsittelee myös uhrauksia, joita Armstrong, hänen perheensä ja kollegansa joutuivat tekemään sitä tavoitellessaan.

Ensimmäisenä Kuussa -elokuvan takana ovat kuudella Oscar®-palkinnolla palkitun, huippusuositun La La Landin tekijät, Oscar®-palkittu ohjaaja Damien Chazelle ja tähti Ryan Gosling. Sen on käsikirjoittanut Oscar®-voittaja Josh Singer (Spotlight) James R. Hansenin kirjan pohjalta. Elokuvan ovat tuottaneet Wyck Godfrey ja Marty Bowen (Twilight-elokuvasarja, Tähtiin kirjoitettu virhe) tuotantoyhtiönsä Temple Hill Entertainmentin alaisuudessa sekä Chazelle ja Isaac Klausner (Tähtiin kirjoitettu virhe). Vastaavina tuottajina toimivat Steven Spielberg, Adam Merims ja Singer. DreamWorks Pictures on yksi elokuvan rahoittajista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti