torstai 1. marraskuuta 2018

Taiten tehtyä vauhdikasta farssia


Taiten tehtyä vauhdikasta farssia

Puhtaana käteen on ollut menestys maailmalla. Michael Cooneyn farssin on suomentanut Tiina Puumalainen. Mika Nuojuan ohjaus Kuopion kaupunginteatterin ensi-illassa 27.10. upposi yleisöön. Nuojua, itsekin näyttelijä, saa näyttelijät loistosuorituksiin.

Työtön Erkki Lehtinen (Mikko Rantaniva) vetää mainiosti roolinsa ja häntä peesaa vuokralainen Visa Muikku (Mikko Paananen). Esitys näyttää olevan näyttelijöiden yhteinen juttu, sillä kaikki toimii oikea-aikaisesti. Ovista tullaan ja mennään, vaan ei törmällä.

Monille työttömyys on häpeä, ja sitten ollaan menevinään töihin ja palataan kotiin kuin töistä ikään. Erkki Lehtinen keksi monet sosiaalituet avukseen, myös sukulaiset ja kuolleet on pitänyt värvätä tuen saajiksi. Lopulta hän on pääsemättömissä hakemusten ja tukien verkossa.

Mikko Rantaniva, Ilkka Pentti ja Mikko Paananen ovat mainioita rooleissaan. 
(Kuva Sami Tirkkonen) 
 
Monet konkarinäyttelijät loistavat rooleissaan. Varsinkin Ilkka Pentti tarkastaja Jaatisena on loistotyyppi, eikä tarkastaja Tikkinen (Annukka Blomberg) jää huonommaksi. Väärinkäsitykset ruokkivat hauskuutta. Parisuhdeterapeutti Kuitunen (Karri Lämsä) tuo oman lisänsä sekoiluihin. Lämsä tuntuu taipuvan rooliin kuin rooliin. Vertti Lehtinen (Pekka Kekäläinen) on notkea ruumiinakin. Kaikki näyttelijät ovat sisäistäneet osansa ja tekevät millintarkkaa työtä.
Miesten salainen harrastus, pukeutuminen naisten vaatteisiin, saa Erkin vaimon Liisan (Riina Björkbacka) kauhistumaan.
Farssissa ei ruumiita ja kuolemaa kauhistella. Hautajaisjärjestelyissä on omanlaistaan komiikkaa.
Koko esityksen ajan mukava naurunhykerrys kulkee sisälläni, välillä se puhkeaa ääneen nauruksi.
Arvatenkin tästä tulee pikkujoulujen hitti.

 

Kuvassa Mikko Rantaniva, Ilkka Pentti ja Mikko Paananen. Kuva Sami Tirkkonen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti