sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Juhani Ahon juhlavuonna 2011

 
Juhani Ahon syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta vuonna 2011
Juhani Ahoon tutustumisen voi aloittaa vaikka Anne Helttusen ja Tuula Uusi-Hallilan teoksella Juhani Aho. Vastakohtien tasapaino. WSOYpro 2010. Teos on oppikirja, mutta opiksi sitä voivat lukea vanhemmatkin Ahon ystävät.
Sarjassa on ilmestynyt monien eri tekijöiden kirjailijakuvia; ensin Aleksis Kivi, sitten Minna Canth, Eino Leino ja Mika Waltari.
Juhani Aho -kirjassa on valtavasti valokuvia, siksi teos on pitkän selailun kirja. Sisällys on hyvin jäsennelty: Nuoruus, Kirjailijanura alkaa, Maailmalla ja kotona, Kansalliskirjailija, Jäähyväiset. Liitteessä on kattava teosluettelo.
Yksin-romaani teki aikanaan vaikutuksen. Sattumoisin se oli sanataiteen tenttikirjani. Lastut puhuttelevat yhä. Lastuissaan Aho oli kaikkein omimmalla alueellaan, sanotaan kirjassa. Huopanankoski on tuttu paikka lapsuuden maisemista.
Kuopio on monissa kuvissa mukana; Väinölänniemestä Kanttilaan eli Minna Canthin kotitaloon. Aho oli Kuopion lyseon kasvatti. Kotipappilan palvelija tuli huolehtimaan koululaisesta.
Sitaatit todistavat Ahon ammattitaidosta: ”Paremmin kuin mikään kieliakatemia kohottaa ja jalostaa suomen kielen käytäntöä epäilemättä esim. semmoinen kirjailija kuin Juhani Aho.”
E. N. Setälä 1893
Uudempia todistuksia on tämä: ”Aho todisti lukuisille epäilijöilleen, että suomenkielinen kirjallisuus saattoi olla taidetta siinä kuin Edelfeltin taulut tai Paciuksen oopperat.
Kai Häggman 2001
Juha-romaani on elänyt yhä uusissa näytelmissä ja elokuvissa tähän päivään saakka ja epäilemättä Juhan roolielämä jatkuu.



Tanssiteatteri Minimi Sotkulla Kuopiossa
Juhani Aho – Mikko Roiha: JUHA

Tanssiteatteri Minimin, Korjaamo teatterin, Turun kaupunginteatterin ja Seinäjoen kaupungin-teatterin yhteistuotanto JUHA sai Kuopion ensi-iltansa Sotkulla 5.3.2011 klo 19. 
Vuonna 2010 Juhaa esitettiin yhteistyöteattereiden lisäksi Tampereen teatterikesän pääohjelmistossa.
Esiintyjät: Antti Lahti, Juha; Riikka Puumalainen, Marja; Sampo Kerola, Shemeikka; Marja Myllylä, Anoppi/Anja. (Kuopion näytöksissä on uusi esiintyjä, näyttelijä Marja Myllylä kaksoisroolissa Juhan äitinä ja Anjana.)
– Menitkö mielelläsi?
– En jaksa olla sille hyvä.
– Pappilassa valehtelit.
Dialogit putoilevat harvakseltaan. Mukana on myös huumoria, jopa päivän politiikkaan saakka.
Vieras saunotetaan maan tavan mukaan. Juha luottaa vaimoonsa. Liituraita Shemeikka hurmaa Marjan silkeillään. Marja tajuaa asiat aina liian myöhään. 
Anoppi on kova ihminen, mutta Juha asettuu lopulta äitiään vastaan.
Shemeikka tuo jälleen rajan takaa kesätytön äidin iloksi. Uusia narrattavia riittää. Lapsista pidetään huoli.
Esitys on komea ja raju. Alastomuus ei ole itsetarkoitus, mutta komiikkaa voi syntyä, kun saunojista toinen on puku päällä toinen vaatteitta. Miesten suutelu on venäläinen tapa, muu menee ”sikajuhlien” piikkiin.
Vene on oleellinen lavastus, samoin kuohuva koski. Yksinkertaista ja oivaltavaa, katsojan vangitsevaa.
Tuttu tarina etenee tanssin voimalla. Tunteita siivittää komea musiikki: Alla Pugatsovan Miljoona ruusua, Georg Otsin Rakastan elämää, Puna-armeijan kuoro, Sibeliuksen, Silénin ja Tšaikovskin sävelmät.


UUTINEN:
Mikko Roihan Minimille ohjaama JUHA on kutsuttu Ruotsin teatteriliiton 10. teatteribiennaaliin, joka järjestetään Gävlessä 11.–15.5.2011. Minimin JUHA on toinen biennaaliin kutsutuista kahdesta ulkomaisesta vierailunäytöksestä. Biennaali esittelee Ruotsin mielenkiintoisimpia esityksiä kahden viime vuoden ajalta. Lisätietoa biennaalista http://www.teaterbiennalen.se/


ELOKUVA
Hopeatähti-elokuvakerhossa, Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27, Kuopio, esitetään 26.4. klo 13
Juha (S), Aki Kaurismäen ohjaus vuodelta 1999.
Juhan roolissa on savolaisille tuttu Sakari Kuosmanen. Kaurismäki-elokuvista tunnettu Kati Outinen näyttelee Marjan roolin ja André Wilms Shemeikan osan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti