maanantai 21. maaliskuuta 2011

Kotimainen uutuus – Hella W Hopeatähdessä


Hopeatähti-elokuvakerhossa ti 5.4. klo 13 ja klo 15 HELLA W


Hella W -elokuva on herännyt paljon etukäteiskyselyjä, joten päätimme jo etukäteen, että järjestetään  kaksi näytöstä.
Yksi nainen, monta totuutta. Elokuva kertoo Virossa syntyneen Hella Wuolijoen (1886–1954) uskomattoman tarinan. Vaatimattomista oloista kotoisin oleva Hella (Tiina Weckström) nousee Euroopan seurapiireihin.
Niskavuori-näytelmät menestyvät Hollywoodia myöten ja liiketoimet kukoistavat. Maailmansotien ravistellessa Eurooppaa tiedustelupalvelut kiinnostuvat Hellasta. Hänen jäljilleen lähtee Valpon etsivä (Hannu-Pekka Björkman).
Alkaa ajojahti, jossa panoksina ovat vasta itsenäistyneen Suomen tulevaisuus sekä yhden ainutlaatuisen naisen koko elämä. Ohj. Juha Wuolijoki.
Suomi 2011. Ikäraja K11. Liput 5 €.
Ohj. Juha Wuolijoki. Suomi 2011.  

*****



Elokuvan katsomista voi pohjustaa lukemalla esimerkiksi Erkki Tuomiojan teoksen Häivähdys punaista. Hella Wuolijoki ja hänen sisarensa Salme Pekkala vallankumouksen palveluksessa, Tammi 2006. Teoksen on englanninkielestä suomentanut Heikki Eskelinen.
Kirjan suosiota kuvaa se, että vuonna 2007 ostamani kirja on 7. painosta.
Lukuisat valokuvat tuovat historian lähelle.
Tuomioja asettaa ajankohdan ja tapahtumat kohdalleen. ”Nykyään, jolloin jokaisella on valittavanaan sadoittain radio- ja televisiokanavia vain sormen näpäytyksellä, on vaikea ymmärtää ja helppo väheksyä Yleisradion tapaisen laitoksen merkitystä 60 vuoden takaisissa oloissa.”
Tuomioja kirjoittaa: Hella Wuolijoki oli isoäitini, mutta tämä kirja ei ole missään mielessä henkilökohtainen muistelma.
Kiinnostavaa historiaa avaavaa luettavaa. Suosittelen.
*****




Jos intoa riittää, lukemista voi jatkaa. Hella Wuolijoki: Enkä ollut vanki, Tammi 2010.
Kirjan 1. painos ilmestyi vuonna 1944.


Hopeatähden pääjärjestäjä on alueellinen elokuvakeskus ISAK ry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti