Kustantajien syksyn kirjaluettelot herättävät aina innostusta. Huhtikuussa niitä rupeaa tupsahtelemaan postiluukusta. Ne ovat huolella tehtyjä ja näyttäviä. Kansikuvat paranevat vuosi vuodelta. Tärkeintä ovat tietysti kirjat. Kansikuvia katselen tarkasti, jokin miellyttää heti toinen epäilyttää, enemmän esillä ovat kuitenkin kirjailijat.
Mainostoimittajien tekstit kertovat hyviä asioita. Niitä täytyy lukea kriittisellä silmällä konkareiden kohdalla ja esikoiskirjailijoiden kehuja uteliaana, mutta varauksella.
Katalogit ovat työkirjoja vuoden verran. Vielä korissani ovat vuoden 2010 luettelot. Kaikkia haluamiani kirjoja en voi tai saa arvostella, kaikkia mieleisiäkään en ehdi koskaan lukea. Ostan joitakin jemmaan matkoja varten.
Kertoneeko katalogin kannessa kirjailijan kasvokuva ykköstuotteesta? Luovasti kirjailijakuvia on käyttänyt Tammi. Komeaa T-kirjainta voi käyttää kuva-arvoituksena, koska mukana on muitakin kuin syksyn kirjailijoita. Ja vallan riemukkaita on lastenkirjaluettelon, Tammenterhon, pikkukuvat. Askaretta lasten kanssa, missä kirjassa kukin hahmo luuraa.
WSOYlla on tyylikäs kansikuva, enemmän kuin vain kasvokuva. Taitto on komea käsikirjoitetun tekstin ja Juhani Ahon kuvan kanssa. Panu Rajalan teos Naisten mies ja aatteiden. Juhani Ahon elämäntaide on arvatenkin syksyn puheenaiheita. Juhani Aholta julkaistaan myös Valikoima lastuja, kuvitettu teos. Pokkareina löytyy useita kirjoja, samoin äänikirjoja.
Kuopiolaisten kirjoja odotan aina innolla. Jorma Ranivaara Valekirjailija kuulostaa velmulta, nimi lupaa paljon. Göteborgilaistuneen Asko Sahlbergin Häväistyt-romaani on varma valinta. Varmaankin häntä voi kuulla Göteborgin kirjamessuilla. Mikkelistä Tampereelle kotiutunut Karo Hämäläinen on kirjoittanut taas aikuisten kirjan Erottaja. Monipuolinen kirjailija on myös Kiiltomadon päätoimittaja.
WSOYn lastenkirjoista löytyy Elina Karjalaisen ja Hannu Tainan ensimmäinen Uppo-Nalle. Hannu Tainan värikkäät piirroskuvat saavat Uppiksen eloon uudistetussa laitoksessa.
Gummeruksen dekkareihin pääsee käsiksi jo elokuussa. Marko Kilven esikoinen Jäätyneitä ruusuja päätyy uudistuspainoksessa koviin kansiin. Viime vuoden esikoiskirjailija Heidi Jaatinen on kirjoittanut toisen romaanin, Jono. Simo Hämäläinen ilahduttaa lukijoita uudella Kätkäläisellä, Kätkäläinen ja musta koira.
Tammella on erikseen lastenkirjaluettelo, ja komeita opuksia siitä löytyykin. Tuttuja tekijöitä on paljon. Jylhänkoski-sarjassa kirjoittavat muun muassa Karo Hämäläinen ja Eppu Nuotio. Marja-Leena Tiainen on myös syksyn kirjailijoita. Lastenkirjoissa on paljon hyviä teoksia, joita aikuisenkin on hyvä lukea, jotta sisäinen lapsi itsessä säilyy. Jos lasten kirja on tylsä tai huonosti kirjoitettu aikuisten mielestä, niin sitä se on lastenkin mielestä.
Leena Lehtolaisen trilleri Oikeuden jalopeura ilmestyy elokuussa. Esko-Pekka Tiitisen Anjan lähes erinomainen elämä vaikuttaa erinomaiselta.
Otava odotuttaa. Netin kautta avautui erillisiä osia syksyn katalogista. Vai tuleeko katalogia ollenkaan? Bongasin kuopiolaislähtöisten Leena Lehtolaisen ja Pirjo Hassisen romaanit.
Ja 18.5. sitten posti toi Otavan kirjaluettelon. Kansikuvassa on näyttävästi Laila Hirvisaari. Hänen teoksensa Minä, Katariina on varmasti taas myynti- ja lukumenestys.
Katri Merikallio ja Tapani Ruokanen ovat kirjoittaneet Nobel-palkitusta suomalaisvaikuttajasta kirjan: Matkalla. Martti Ahtisaaren tarina.
Jukka Itkosen Leikkihaitari. Valitut lastenrunot 1986–2010 on yksi Otavan runsaasta lastenkirjatarjonnasta.
Vuoden 2012 kalenteri herättää huomioni. Nuo ihanat kasvitaulut 144-suvuisena kalenterina. Nostalgiaa.
Kirjapajan katalogi on uuden näköinen. Mari Mörö tarjoaa Satoa laidasta laitaan. Keräilijän karnevaalit on arvoitus. Jukka Itkoselta julkaistaan Lumilyhdyn valossa. Ennen julkaisemattomien runojen kokoelman tuotosta osa ohjautuu Yhteisvastuu-keräykseen.
Kirjanystäville Kirjallisuuskalenterin ovat tehneet Kaisa Neimala & Jarmo Papinniemi.
Atenankin kirjat täytyy etsiä netistä. Savolaisia en luettelosta löytänyt, mutta sitä vastoin kiinnostavia käännöskirjoja.
Monien pienen kustantajien luetteloita etsin ja odotukset ovat korkealla syksyn suhteen.
Mitä Turku 2011 tarkoittaa? (Savukeidas) Siitä täytyy ottaa selvää. Ville-Juhani Sutisen toimittama kirja pääsee ehdottomasti Turun ystävän lukulistalle, onhan Turku nytkin kulttuurikaupunki. Ja Leila Simosen viides Teräsvuori-dekkari nousee kevyesti kirjapinoon, Loistava lähtö, Voimapaja 2011.
Luetteloita katsoin nyt savolaisesta näkövinkkelistä. Valtakunnallisesti on tulossa komea kirjasyksy. Myös jo kuolleitten kirjailijoiden teoksista tulee uusintapainoksia.
Oma mielilukulista aikuisten kirjoista edellisten lisäksi alkoi hahmottua:
Hannu-Pekka Björkman: Matkoja aikaan ja taiteeseen
Maija Maria Junkkari: Sielukas nainen
Simo Ylikarjula: Vanheneminen kielletty
Niilo Rauhala: Tähtiä taivaan nurmikolla
Risto Isomäki: Con rit
Riina Katajavuori: Omakuvat
Don DeLillo: Omegapiste
Paul Auster: Sunset Park
Jacques Bonnet: Kirjaston henget, suom. Jyrki Kiiskinen
Matti Rönkä: Väärän maan vainaja
Jake Nyman: Tähtisumua
Claes Andersson: Oton elämä
Joni Pyysalo: Ja muita novelleja
Jari Tervo: Layla
Johanna Venho: Syntysanat
Helena Sinervo: Valitut runot (ilm.toukokuu)
Kuva silmissä. Näkökulmia Mirkka Rekolan kirjailijantyöhön,
toimittaneet Liisa Enwald ja Eila Kostamo
Bo Carpelan: Lehtiä syksyn arkistosta. Tomas Skarfeltin muistiinpanoja (ilm. elokuussa)
Aarne Kinnunen: Päätoiminen elämä
Jörn Donner: Muistiiinpanoja Mannerheimista
Kai Nieminen: Kalevala. Nyt
Juhani Aho: Uudisasukas ja muita lastuja
Tuija Saarinen: Pannu kuumana
Helene Schjerfbeck: Silti minä maalaan. Taiteilijan kirjeitä
Ville Hänninen, toim.: Finnish Comics Annual 2011, Huuda Huuda 2011
Tämä teos on jo ilmestynyt, kuopiolaisen Jyrki Heikkisen osuus on komea.
Kustannusosakeyhtiö Siltalan katalogin selailu 20.6. nosti luettavaa kirjapinoa. Suosikkejani ovat:
Kari Hotakainen: Jumalan sana
Aulikki Oksanen: Kolmas sisar
Anja Snellman: Öisin olimme samanlaisia
Selailu jatkuu, mutta kun olen lukenut Ralf Långbackan ensimmäsisen muistelmaosan, on muistelmien toinen osa ehdotonta lukemistoa.
Kirjojen etsintä jatkuu!
Kustannusosakeyhtiö Siltalan katalogin selailu 20.6. nosti luettavaa kirjapinoa. Suosikkejani ovat:
Kari Hotakainen: Jumalan sana
Aulikki Oksanen: Kolmas sisar
Anja Snellman: Öisin olimme samanlaisia
Selailu jatkuu, mutta kun olen lukenut Ralf Långbackan ensimmäsisen muistelmaosan, on muistelmien toinen osa ehdotonta lukemistoa.
Kirjojen etsintä jatkuu!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti