maanantai 16. toukokuuta 2011

Kyhhäys ilahduttaa aina

Kyhhäys ilmestyy keväällä muuttolintujen lailla

Kuopion alakoululaisten värikäs Kyhhäys-lehti tuo iloisen mielen lukijalleen. Kannen veikeän linnun on piirtänyt Saara Parkkisenniemi, Jynkän koulun 3 B luokalta. Takakannen punainen kukka on Kosti Jalkasen tekemä, Aurinkorinteen 4 D luokalta.
Minusta tuntuu, että kuvia on entistä enemmän, ja tekstit ovat lyhentyneet. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Toki muutama pitempi juttu on mukana, kuten Elviiran uni, joka on Hirvilahden koululaisten yhteistyö.
Hauskoja oivalluksia Kyhhäyksessä on paljon. Tämän ajan koululaiset voivat haastatella vaikka opettajaansa, kuten tekivät Jynkän koulun kuudesluokkalaiset.
Monet kertovat itsestään ja toiveistaan. Kettulan koulussa on mietitty muun muassa: entä jos olisin kirjailija?
Mukana on sanaristikoita, piilosanoja ja labyrintti. Piirustukset ovat hauskoja ja taiteellisiakin. Töistä näkyy mitä lapset harrastavat tai lukevat.
Usein joku oman koulun oppilas on koonnut tai oppilaat yhdessä ovat koonneet työt kokonaisuudeksi. Yhdessä tekeminen kasvattaa me-henkeä. Samalla koululaiset pääsevät lehden tekemisen opetteluun mukaan. Tykkään esimerkiksi pingviini-sivun kokonaisuudesta.
Oppilaiden arvoitukset kuuluvat koululehteen. Urbaanilegendassa tokaluokkalainen Nuutti kysyy lapsen sanoin: Miksi tuolla peikolla ei ole häntää? Mitä hän näki, sen voit lukea Kyhhäyksestä.

Tuikkujahti on tärkeä juttu.
Karttulanlahden koululaiset olivat keränneet 30 794 tuikun kuorta. Jätekukko palkitsi ahkerat kerääjät ja heidän hyvän työnsä.  Keräily olkoon opiksi meille aikuisillekin; pannaan tuikun kuoret metallikeräykseen.
Snellmanin koulu on nyt entistä ehompi! -juttu kertoo oppilaiden tyytyväisyydestä kouluunsa. Pihakin on mieleinen, vain vuoroja telineisiin saa odottaa. Jasmin, 3 A, on piirtänyt vanhan ”Mutterin” kuvan lehteen. Rakennus on siis säilytetty!

Kunnon lehdessä pitää olla pääkirjoitus. Vuoden 2011 Kyhhäyksen pääkirjoituksen on laatinut palvelualuejohtaja (Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueet) Pekka Vähäkangas otsikolla Elävää elämää.
Hänen näkökulmansa on kannustava. Koulu on tärkeä elämänvaihe, ei vain pakkosuorittamista. ”Koulu on juuri sellainen kuin sen yhdessä teemme, osa elävää elämää.” Tuo muuten pätee työyhteisöihinkin, kaikille inhimillisen elämän alueille.  

Yritin etsiä lehdestä monesko Kyhhäyksen vuosikerta on kyseessä. Lehdestä en sitä merkintää löytänyt. Mutta vuosikymmeniä lehti on ilmestynyt, koskapa omat lapseni aikoinaan lehtiä kotiin kantoivat. Nyt kauppamiehiä ovat omat lastenlapset.
PS.
Laiskuuteni tarkistaa lehden ikä jäi vaivaamaan. Kysyin Riitta Nevalaiselta ja vastaus tuli heti. Kiitos!
Lehti vietti kunnioitettavasti 50-vuotisjuhlia pari vuotta sitten, juttu löytyy kaupungin
www-sivujen arkistosta
http://w3.kuopio.fi/net.nsf/TD/230409145014226?OpenDocument

Ja, alullepanijana, kukapa muu kuin Unto Eskelinen!
Lukekaapa kiinnostava juttu Kyhhäyksen historiasta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti