perjantai 9. joulukuuta 2011

Hopsis kopsis polleamus

Savolaisia kirjoittajia kirjoituskilpailun parhaimmistossa 

Kirsti Manninen (toim.):
Hevosvoimat,
Maahenki 2011. 272 s.    

Hevosaiheisen kirjoituskilpailun, Hopsis kopsis polleamus, kaunokirjallisen sarjan voitti 63-vuotias tuusniemeläinen Toini Väisänen kirjoituksellaan Perho.
Lapset odottavat isää kotiin. Isä tuleekin ja yllättäen hevosen kanssa. Mutta miksi isä ja hevonen itkevät, kun isä laittaa Perhon liekaan. Perho on sotainvalidi, ja isä oli ostanut sen kun Perho olisi joutunut teuraaksi.
Hevonen pelkää ukkosta ja salamointia, oli varmaan samanlaista rytinää sodassa kokenut.
Perho tekee viimeisen palvelun kyläläisille, tytön rinnalla se kulkee suoraan ja auraa perunapelloilla vaot. Herkkä tarina.
Väisänen on jo kokenut kirjoittaja. Hän on kirjoittanut lehtiartikkeleita ja ollut mukana antologioissa. Hänen runokirjansa Elämän monet kasvot julkaisi Runogalleria vuonna1995.

Kielo Könönen (23 v.) sai kaunokirjallisen sarjan kunniamaininnan. Hän opiskelee Kuopion Muotoiluakatemiassa. Nuori nainen menee kirjoituksellaan hevosen pään sisään.
Tarinassa ollaan matkalla sotaan. Hevonen miettii samoja asioita, mistä miehet puhuvat. Se haluaisi mennä takaisin kotiin, mutta se on oppinut, ettei takaisin voi kääntyä. Hevonen kuulee epämiellyttäviä ääniä ja tuntee raudan hajun. Ihan itkettävän hyvä teksti.

Miellyin myös kaunokirjallisen sarjan jaetun kolmannen sijan saaneen Sulo Saukkoriipin (71 v.) murre-monologiin. On kyse hevoskaupoista.
”Miten niin, halavala? Sunkhaan mie vain ole siittä mithään maksanu. Muista koko hommasta. Enkä tohtinu kattoa lompsaan.”
Laikku-hevosen työura jää lyhyeksi, mutta opetti se isännän hevosten tavoille.

Tosipohjaisten kertomusten sarjan voitti toimittaja Marika Riikonen Tampereelta. Vanhin kirjoittaja on 88-vuotias maanviljelijä Martti Kallio Laihialta, ja nuorin 18-vuotias Katarina Vidjeskog Loviisasta.
Hevoset ovat ihania, uskollisia ja viisaita ystäviä. Kirjassa on kertomuksia työ- ja sotahevosista, ravihevosista ja ratsuista, samalla myös omistajistaan
Kertomukset herättävät muistot lapsuuteni hevosista Kisasta ja Elosta.

Maaseudun Sivistysliiton, maatalousmuseo Sarkan ja Maaseudun Tulevaisuuden järjestämään kilpailuun tuli 883 tekstiä. Kirjailija Kirsti Mannisen toimittamaan Hevosvoimat-kirjaan pääsi 31 tekstiä.
Komeat hevoskuvat ovat pääosin Topi Ikäläisen, Rauno Koitermaan ja Petri Kuokan kuvaamia. Ikäläiseltä kuvia kirjassa on yli 20. Kansikuva on Ikäläisen herkkä otos.


Topi Ikäläinen: Villi ja vapaa

                                  

Topi Ikäläinen: Tuttua vuosien takaa



Topi Ikäläinen: Työnteon tunnelmaa
 Hevoskuvat ovat osa kirjan antia!
                                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti