torstai 13. joulukuuta 2012

Hopeatähdet Kuvakukossa 2013

Hopetähdet loistaa vuonna 2013

Hopeatähti-elokuvakerhon kevätkausi 2013: kuusi komeaa elokuvaa ja klassikko kaupan päälle maksutta. Kuopion Komediafestivaalilla ollaan mukana tuttuun tapaan.



Hopeatähti aloittaa kevätkauden 15.1. klo 13 Palme-dokumenttielokuvalla. Ruotsin pääministeri Olof Palmen murha Tukholmassa 28. helmikuuta 1986 puhuttaa ja askarruttaa yhä.
Dokumentissa Palmen lähipiiri, perhe ja vastustajat sekä ennen julkaisemattomat kaitafilmit valaisevat Palmen elämää lapsuudesta asti.  Ohj. Kristina Lindström. Ruotsi 2012 (K7).


Helmikuussa vauhdikas dokumentti Kovasikajuttu vie katsojat mukanaan Pertti Kurikan Nimipäivät punk-yhtyeen keikkamatkalle. Bändin kehitysvammaiset jäsenet Pertti, Kari, Toni ja Sami esiintyvät isolla asenteella ja ylpeydellä. Ohj. Jukka Kärkkäinen, J-P Passi. Suomi 2012 (S).                          

Helmikuun lopussa katsotaan Koskemattomat-draamakomedia. Neliraajahalvaantuneen Philippen (Francois Cluzet) ja tummaihoisen Drissin (Omar Sy) työsuhde on hersyvän humoristinen, ja silti tai siksi elokuvalla on paljon sanottavaa. Kun aristokraatti oppii nauramaan itselleen, hän voi hyvin.
Ohj. Olivier Nakache, Eric Toledano. Ranska 2012 (K12).
Elokuvan keskusteluvieraana on kuopiolainen aluesihteeri Antti Tuononen, Kynnys ry.

Albert Nobbs on selviytymistarina 1800-luvun lopun Irlannista, missä köyhän naisen elämä on mahdotonta ilman elättäjää. Vuosikaudet Albert Nobbs (Glenn Close) on pukeutunut mieheksi ja tehnyt työtä hovimestarina Dublinin yläluokan hotellissa. Mutta komea maalari (Mia Wasikovska) myllertää Albertin elämän. Entäs nyt Albert Nobbs?  Ohj. Rodrigo García. Irlanti 2012 (K12).

Pääsiäisen spesiaali on Kwai-joen silta la 30.3. klo 12 (2 t 40 min.).
Seitsemän Oscaria voittanut elokuva kertoo toisen maailmansodan aikana japanilaisten pakkotyövoimalla rakennuttamasta rautatiestä, Burmasta Thaimaahan. Ohj. David Lean (K12). (esitysformaatti: Blu-ray) Vapaa pääsy!

Huhtikuussa katsotaan uutta, Kaikella rakkaudella 2.4. ja vanhaa Mustaa valkoisella 23.4.              
Kaikella rakkaudella -elokuva kertoo postikorttivalokuvaajasta, joka pohjoisella kuvausreissullaan törmää elämänsä naiseen. Naisen äkkipikainen ex-mies on juuri ilmestynyt paikkakunnalle, ja myös kolmas mies haaveilee samasta naisesta.
Ohj. Matti Ijäs. Pääosissa: Hannu-Pekka Björkman, Krista Kosonen, Sampo Sarkola, Tommi Korpela. Suomi 2013. (Kesto ja ikäraja, ei vielä tiedossa.)

Ohjaaja Jörn Donner on keskusteluvieraana Mustaa valkoisella -elokuvan esityksessä
                     
Suomalaisen elokuvan, kirjallisuuden ja poliittisen elämän todellinen gigantti, Jörn Donner täyttää helmikuussa 80 vuotta. Donner on elokuvakerhoaatteen pioneeri sekä Suomen Elokuva-arkiston perustajajäsen.
Juhlavuoden kunniaksi esitämme Donnerin satiirisen komedian Mustaa valkoisella, 45 vuoden takaa. Elokuva kertoo jääkaappeja myyvän yrityksen mainospäällikkö Juha Holmista (Jörn Donner) sekä tämän perheestä 1960-luvun Suomessa. Perhe valitaan ”Vuoden perheeksi” ja ulospäin kaikki näyttää erinomaiselta. Todellisuudessa kaikki on toisin. Elokuva räiskyy yhä yhteiskuntakriittisyyden paloa ja kuvainraastajien itsetuntoista leikittelynhalua.
Aikansa supermoderni design-maailma sulautuu kuin varkain osaksi Donnerin hirtehistä huumoria. Elokuva sai kolme Jussi-palkintoa: Ohjauksesta (Jörn Donner), naispääosasta (Liisamaija Laaksonen) ja kuvauksesta (Esko Nevalainen). Suomi 1968. Ohj.-käsikirj. Jörn Donner (K16).

Hopeatähti-esitys Kuopion komediafestivaalilla: to 6.6.2013 klo 13 Lemmenlomalla vuodelta 2012.
Pääosissa Meryl Streep, Tommy Lee Jones (S).

(Esitteitä: Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27, Kuopio)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti