maanantai 22. huhtikuuta 2013

Jörn Donnerin vierailu Kuvakukossa

Tiedote
Hopeatähdet esittää!

Jörn Donner. kuva Irmeli Jung

Jörn Donnerin vierailu juhlistaa Hopeatähti-elokuvakerhon kevätkauden
Kuopiossa toimivan, Suomen suosituimman eläkeläisten elokuvakerhon kevätkausi 2013 huipentuu huhtikuussa. Suomalaisen elokuvan, kulttuurin ja poliittisen elämän todellinen gigantti, Jörn Donner saapuu keskusteluvieraaksi tiistaina 23.4.2013 Kino Kuvakukkoon (Vuorikatu 27, Kuopio). Hopeatähdet-kerhossa esitetään Jörn Donnerin ohjaama ja käsikirjoittama satiirinen komedia Mustaa valkoisella vuodelta 1968. Tilaisuus alkaa klo 13 elokuvaesityksellä, jonka jälkeen on keskustelu.
Jörn Donner täytti kevättalvella 80 vuotta, ja samoihin aikoihin Donnerilta ilmestyi myös kirjakevään puhutuimpien teosten joukkoon noussut, massiivinen henkilöhistoriallinen, faktan ja fiktion rajamaastoissa kulkeva teos Mammutti (Otava 2013).
Mustaa valkoisella kertoo jääkaappeja myyvän yrityksen mainospäällikkö Juha Holmista (Jörn Donner) sekä tämän perheestä 1960-luvun Suomessa. Perhe valitaan ”Vuoden perheeksi” ja ulospäin kaikki näyttää erinomaiselta. Todellisuudessa kaikki ei olekaan niin hyvin.
Elokuva räiskyy yhä yhteiskuntakriittisyydenpaloa ja kuvainraastajien itsetuntoista leikittelynhalua. Aikansa moderni design-maailma sulautuu kuin varkain osaksi Donnerin hirtehistä huumoria. Elokuva sai aikanaan kolme Jussi-palkintoa: Ohjauksesta (Jörn Donner), naispääosasta (Liisamaija Laaksonen) ja kuvauksesta (Esko Nevalainen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti