maanantai 7. helmikuuta 2011

Junamatkaan pitää valmistautua

          Junamatkalle lähtijän muistilista  
Vuosia, joskus viikoittainkin, junalla matkustaessani olen oppinut varustautumaan matkaan.
Lisävaatteet:
Varsinkin talviaikaan pitää olla ylimääräistä lämmintä vaatetta, sillä kylmä vaunu voi yllättää.  Kesälläkin kevyt viitta tai neuletakki voi olla tarpeen. Varsinkin torkutellessa se käy peitoksi.
Junasukat:
On mukava ottaa kengät jalasta ja panna paksut sukat tilalle.
Junatyyny:
Pikku ´poskityyny´ kulkee mukana kassissa, ja auttaa saamaan hyvän asennon torkkuessa.
Ilmeisesti tyynyidea on hyvä, koskapa jo pari tyynyä on minulta napattu.
Käsipyyhkeet:
Kädet on hyvä pyyhkiä ennen ja jälkeen syömisen.
Eväät:
On syytä palata vanhaan hyvään tapaan ottaa eväät mukaan. Mieleisimmän välipalan saa, kun tekee itse pari voileipää. Ravintolavaunun tarjonta on tullut testatuksi. Kahvin voin joskus ostaa, mutta kätevä pullokahvi on hyvä apu, varsinkin jos ravintolavaunu sattuu olemaan junan toisessa päässä.  Hedelmiä naposteltavaksi ja kivennäisvettä janoon.  Kaikenlaisia energiajuomia ja juotavia jogurtteja on, niitä voi suosia tilapäisesti matkaeväänä.
Jos matkustaa allergiahytissä, ei pidä kuoria esim. sitrushedelmiä hytissä, sillä allergikot ovat joskus herkkiä. Tiedän kokemuksesta miten herkästi itsekin reagoin joillekin aineille ja hajuille. Allergiahytin ulkopuolella voi hyvin hedelmänsä syödä, ja roskiskin on kätevästi vieressä.  Huomaavaiseksi oppii.
Lukemista:
Kirja tai kaksi luettavaksi, niin matka sujuu huomaamatta.  Aamun sanomalehtien seurassa pääsee jo pitkälle – Kuopiosta ainakin Pieksämäelle asti, jos lähtee matkaan aikaisin. Yleensä lehdet annan kiertoon, ja halukkaita lukijoita riittää.
Kynä ja lehtiö:
Koskaan ei tiedä mitä mieleen juolahtaa. Junassa voi kirjoittaa vaikka kirjeen tai panna muistiin lukemaansa. Ristikoitakin voi joutessaan ratkoa, pientä aivojumppaa.
Läppärikin, jos viitsii kantaa tai työn vuoksi tarvitsee. Musiikki viihdyttää ja sulkee pölinät ympäriltä.  Kännykkä on itsestään selvyys, jotta voi viestitellä: Ollaan myöhässä…  
Ennakointi: Olen oppinut ennakoimaan myöhästymiset, usein täytyy lähteä matkaan edellisenä iltana, jos tapaaminen tai tilaisuus on aikaisin aamulla. Samoin on liittymämatkan kanssa. Muutoin matkan voi ottaa rennosti. Kiireen voi unohtaa ja käyttää luppoajan levolliseen oleiluun. On aikaa ajatella. Kassin taskussa on hyvä pitää korvatulpatkin, koskaan ei tiedä mitä kännykkään kailottajia vaunuun sattuu.

Kotiin tietysti haluaisin ajoissa. Mutta mikä on ajoissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti