maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kauneuden kokemuksen ilo valtaa katsojan näyttelyssä

HEIJASTUKSIA G12 Kuopio

RITVA-LIISA POHJALAISEN TAIDELASI-NÄYTTELY
1.6.–20.6.2013

 


 ”Kauneuden etsiminen on voima, joka puskee meitä eteenpäin. Se pakottaa löytämään tien, inhimillisen toiminnan tavan, jonka kautta väkevät tunteet saavat aistien hahmottaman muodon. Muoto on musiikkia. Muoto on liikettä. Muoto on materiaaleja, kosketusta, heijastuksia. Jotain, joka tavoittaa ajan tai aineen. Jotain, joka jättää jäljen, vaikka häipyisi pois.” Ritva-Liisa Pohjalainen 
                                                                                                                       
Ritva-Liisa Pohjalainen toi kesän näyttelyyn sarjan uniikkeja lasiveistoksia. HEIJASTUKSIA-näyttely hehkuu luomistyön riemua. Näyttely on kertomus tunnetun taiteilijan matkasta kohti uusia alueita. Sen teokset muistuttavat, että olennaisinta on näky, tietoisuus päämäärästä. Se, joka näkee, tietää, minne edetä.
Lasiveistokset Pohjalainen työstää Nuutajärvellä mestaripuhaltajien kanssa, missä lasinpuhalluksen perinteet ja korkea taito ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle jo vuosikymmenten ajan.

Kun tajuaa työmäärän, osaa arvostaa uniikkitöitä

Pohjalaisen teoksissa taitava materiaalin hallinta yhdistyy uusiin ja yllättäviin lähestymistapoihin. Veistokset ovat kuin läpikuultavia pienoismaailmoja. Niiden sisällä soi muotojen ja värien musiikki (Heijastus, Tahto, Sisin). Ne ovat kappale valtamerta, jossa valonsäteet tanssivat (Meduusat, Korallit, Meritähti).
Veistosten valmistaminen on teknisesti vaativaa, ja siihen tarvitaan kolmen puhaltajan samanaikainen työskentely sulan massan kanssa. Teokset rakennetaan asteittain siten, että ensiksi tulikuumaan aloituskappaleeseen liitetään värejä, kuvioita ja ilmakuplia. Kuvioiden väliin voidaan liittää kirkasta sulaa lasia. Aihiota lämmitetään jatkuvasti, jottei se pääsisi jäähtymään liikaa. Kun aihio on valmis, se päällystetään kirkkaalla lasilla sekä muotoillaan kostutetun paperin ja lastojen avulla haluttuun muotoon. Tämän jälkeen teos katkaistaan ja laitetaan jäähdytysuuniin vuorokaudeksi jäähtymään hitaasti. Sen jälkeen teos hiotaan ja kiillotetaan. Lopuksi taiteilija signeeraa teoksen käsin kaivertamalla.

Luonto innoittaa ja työ palkitsee

Ritva-Liisa Pohjalaisen taidelasi välittää ajatonta kauneutta. Veistokset ovat syntyneet pohjoisen luonnon vaikutteista ja kantavat sisällään taiteilijan arvoja, puhtaan luonnon kunnioittamista ja mielikuvituksen iloa. Ne on valmistettu säteilemään ympärilleen valoa ja kauneutta.
Pohjalaisen töitä on esitelty monissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla ja hänelle on myönnetty merkittäviä huomionosoituksia kuten Kaj Franck – muotoilupalkinto 2004 ja Itä-Suomen Yliopiston kunniatohtorin arvo 2010.
Komea näyttely vaatii palaamaan töiden pariin. Lasitöitä katsellessa voi antaa mielikuvituksen vaeltaa...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti