sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Keijo Karhunen Kuopiosta on yksi palkituista

Kalastusaiheisen kirjoituskilpailun tulokset ja kirja julkistettiin
Kilpailun voitti torniolaissyntyinen Akseli Heikkilä


Maaseudun Sivistysliiton ja Maahenki-kustantamon järjestämä kalastusaiheinen Iso siika -kirjoituskilpailu on ratkennut. Samalla kertaa on julkistettu kilpailun parhaista teksteistä koottu kirja.
Kilpailun voitti Akseli Heikkilä, Torniossa syntynyt ja Helsingissä asuva 28-vuotias media-alan freelancer ja opiskelija. Tarinassaan Kadotetut suomut hän kuvaa voimakastunnelmaisesti isän ja pojan dialogia tulevaisuuden kuvitelmassa, jossa kalat ovat kadonneet Torniojoesta ja lippokalastajien elämänmuoto ja sen koossa pitämä yhteisö ovat raunioituneet. ”Elämäntavan ja sen arvomaailman kuvaus saa lähes saagojen ja legendojen voiman, joka nostaa tekstin ja sen aiheen arkisen yläpuolelle”, kilpailun tuomaristo toteaa.
Toiseksi sijoittui 65-vuotias eläkkeellä oleva metsätalousinsinööri Timo Impiö Porvoosta. Hänen kertomuksensa Virvelikuume on koskettava ja riemastuttava tarina pojan intohimosta kalastukseen, virvelihaaveesta ja yritteliäisyydestä ja kekseliäisyydestä sen toteuttamiseksi.

Mukana kuopiolainen Keijo Karhunen

Kolmannelle jaetulle sijalle tuomaristo valitsi viiden kirjoittajan tekstit:
Jouko Alm, 80-vuotias entinen rikosylikonstaapeli Torniosta kuvaa tarinassaan Saukon kalastaja isoisän ja lapsenlapsen lämmintä suhdetta ja isoisän ihmeellistä taitoa muuttaa vanha kuparipannu uistimeksi.

Pekka Hietala, 45-vuotias vuoroesimies Vantaalta kuvaa Suvannolla-tarinassaan herkästi nuoruuden kynnyksellä olevien lasten luvatonta öistä kalastusreissua.

Keijo Karhunen, 69-vuotias ylikonstaapeli evp. Kuopiosta vie eloisassa Nylonit ja Kattilakosken lohet -tarinassaan savolaispojan miehekkään enon mukana jännittävälle matkalle Tornionjoen maisemiin.

Aki Lintumäki, 33-vuotias kulttuurituottaja Oulusta on kirjoittanut riemastuttavan murretarinan Meitä tietäjiä ei ole täälä ko mie yhdistäen lippokalastukseen mytologisia tietäjän kykyjä.

Katariina Vuori, 41-vuotias freelance-toimittaja Oulusta kuvaa Hopealanttikylki-novellissaan pientä poikaa, joka etsii kalareissultaan urotekoa kasvaakseen kuolleen isänsä mittoihin.
Kärkisijoille valituille teksteille jaettiin yhteensä 8.000 euron palkinnot, joista voittaja sai 2.500 euroa, toiseksi sijoittunut 1.500 euroa ja muut palkitut kukin 800 euroa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana Pohjolan Sanomien päätoimittaja Heikki Lääkkölä ja muina jäseninä kirjailijat Rosa Liksom ja Markku Hattula sekä kustantaja Liisa Heikkilä-Palo.
Kilpailuun kertyi yhteensä 543 kirjoitusta, joihin sisältyi sekä tosipohjaisia että kaunokirjallisia tekstejä. Tarinoihin on tallentunut arvokasta kalastusperinnettä, -historiaa ja -kokemuksia. Kirjoitukset tallennetaan Tornionlaakson maakuntamuseon arkistoon tutkijoiden käytettäväksi.

Kirjassa mukana 40 kertomusta.
Kilpailun sadosta julkistettiin palkintojen jaon yhteydessä Maahenki Oy:n kustantamana kirja Iso siika.
Lauri Oinon toimittama antologia sisältää 40 tekstiä, jotka edustavat monipuolisesti tosipohjaisia muistelukirjoituksia ja kaunokirjallisia tekstejä. Kirjoittajien ikähaarukka on 18–83 vuotta, ja kirjoittajia on kaikkialta Suomesta ja kaikenlaisista ammateista. Valokuvaaja Jaakko Heikkilän valokuvat elämästä Tornionjoen varrella rytmittävät kokonaisuutta.

Kalastustarinoissa elävät muistot ja väkevät tunteet
Kilpailun kirjoituksista välittyy syvä yhteys luontoon. Saalis ei aina ole tärkein kalamiehen liikkeelle saattaja, vaan kalaan lähdetään rauhoittumaan, hiljentymään ja rentoutumaan. Impivaaralainen luontokaipuu elää yhä meissä suomalaisissa.
Useiden kirjoittajien elämässä kalastus yhdistää eri sukupolvia. Lapsuuden kalaretket isän tai vaarin kanssa ovat säilyneet kirkkaina mielessä koko elämän ajan, samoin tämän päivän isovanhemmat kertovat tärkeistä yhdessäolon hetkistä lastenlasten kanssa.
Kirjoituksissa peilautuu koko elämän kirjo: syntymät ja kuolemat, ystävyydet, avioliitot ja erot, elämän ilot ja onni, mutta yhtä lailla traagiset kokemukset. Mukana on niin ensimmäisiä kalaretkiä kuin viimeiseksi jääneitäkin. Kaunokirjallisista töistä löytyy satuja, fantasiakertomuksia, novelleja ja runoja.
Kirjoituskilpailu on osa Maaseudun Sivistysliiton ympäristösivistyksen hanketta ja Poukama-hanketta. Ympäristösivistyksen hanke rohkaisee nauttimaan luonnosta, mutta samalla haastaa kohtuullisuuteen ja vastuullisuuteen luonnon käyttämisessä. Poukama on pohjoisen kalastuskulttuurin hanke, jossa kootaan kalastukseen liittyvää perinnetietoa nykypäivän käyttövoimaksi ja myös muotoilun ja designin innoittajaksi. Hankkeista löytyy tietoa nettisivuilta www.ymparistosivistys.fi ja www.poukama.eu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti