keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Hyvinkää kutsuu!

Metsäkalteva tarjoaa kiireetöntä kotoilua ja aktiivista arkea

Hyvinkää houkuttaa asuntomessuilla

On monia paikkakuntia, joilla ei tule käydyksi. Usein ohitustiet vievät näppärästi suunniteltuun määränpäähän. Sivutiet ja näkymät voivat yllättää positiivisesti. Yksi hyvä syy tutustua uuteen paikkakuntaan on ASUNTOMESSUT.

Suomen asuntomessut kutsuvat Hyvinkäälle 12.7.–11.8.2013.

Hyvinkään messurakentajia kannustettiin rakentamaan kotinsa uusien energiamääräysten mukaisesti. Hyvä esimerkki ekologisesta ajattelusta on messukohde Villa ISOVER nollaenergiatalo, joka rakennetaan ennakoiden vuoden 2021 EU:n edellyttämiä rakennusmääräyksiä*. Rakennusten energiantarpeen pienentäminen on yksi tärkeimmistä keinoista vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen.
* EU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen vuoden 2021 alusta.
Tuleva asukkaat kertovat: ”Meitä kiinnosti tulevaisuuden asumismuoto ja sen uudet, tekniset ratkaisut. Olimme valmiita panostamaan ympäristöasioihin, kunhan asumismukavuus säilyy hyvällä tasolla.”  
Murtoniemen perhe onkin ilahtunut siitä, miten valoisa ja avara energiatehokas koti suurine ikkunoineen voi olla. Murtoniemet uskovat saavansa vähän tavallista taloa suuremman alkuinvestoinnin takaisin pienempinä asumiskustannuksina.
Minkä kulutat, sen tuotat
Nettonollaenergiatalolla tarkoitetaan taloa, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon, kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Villa ISOVERin energiatehokkuus perustuu rakennuksen muotoon, jossa lämmitettävää vaippaa on kuutiotilavuuteen nähden mahdollisimman vähän, sekä hyvään eristykseen ja ilmanpitävyyteen. Rakennuksen liiallinen lämpeneminen kesäaikaan on estetty rakenteellisin suojin. (Kesäkuun yllätyshelteillä tätä ominaisuutta osaa arvostaa.)   
Rakennus tuottaa sähköä katolla sijaitsevilla aurinkopaneeleilla. Kesäaikaan, kun talo ei tarvitse kaikkea tuottamaansa energiaa, energia syötetään sähköverkkoon. Kodissa on energiankulutusta seuraava mittausjärjestelmä, joka kertoo tulevinakin vuosina, mikä kodissa vie energiaa ja paljonko sitä saadaan tuotettua.
Messurakentajille tietoa energiatehokkaasta rakentamista
Rakentamishankkeen aikana RATEKO (Rakennusteollisuuden koulutuskeskus) on auttanut Hyvinkäällä messujen eri osapuolia toteuttamaan laadukkaita rakennuksia. Se on järjestänyt useita kehittämistapahtumia energiatehokkaasta rakentamisesta. Tapaamisissa on keskitytty perusasioihin, kuten uusien energiatehokkuusmääräysten mukaisten rakenteiden toteuttamiseen ja työmaan laadunvarmistamiseen. Lisäksi rakentajat ja muut alueella toimivat ovat saaneet seurata RATEKOn tiiviys- ja kosteudenmittausnäytöksiä työmaalla.
Asuntomessut Hyvinkäällä 12.7.–11.8.2013. Metsäkalteva on kiireettömän kotoilun ja aktiivisen arjen asuinalue, jonka vahvuuksia ovat luontoympäristöä kunnioittaen suunnitellut monipuoliset ulkoilu- ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet, kaupunkikeskustan läheisyys ja hyvät liikenneyhteydet. Metsäkaltevassa hiihtoladut ja metsäraitit alkavat kotikynnykseltä ja 46 000 asukkaan kaupungin keskustapalvelut ovat pyöräilymatkan päässä. Messualue sijaitsee 3,5 kilometrin päässä Hyvinkään ydinkeskustasta etelään.
                                                    ***

Mikkeli sai vuoden 2017 Asuntomessut ja Pori vuoden 2018 Asuntomessut

– Mikkelin esittämä messualue Saimaan rannalla sopii hyvin vuoden 2017 Asuntomessujen pitopaikaksi. Asuntomessut järjestetään eri paikkakunnilla siten, että messujen sijainnissa ja sisällössä huomioidaan riittävä alueellinen ja sisällöllinen vaihtelu. Mikkeliä edeltävänä vuonna 2016 Asuntomessut järjestetään Seinäjoella, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoo.
Omaa mielenkiintoaan messuhankkeelle tuo lisäksi se, että messualue kaavoitetaan moni-ilmeiseen kulttuurihistorialliseen ympäristöön. Osa tonteista sijaitsee suoraan Saimaan rannalla.
– Uskomme asuntomessuhankkeen edistävän Mikkelin imagoa Saimaan porttina, Heiskanen lisää.
Mikkelin kaupungin alustavien sisältöteemojen lähtökohtia onkin ollut Saimaan vesistön hyödyntäminen osana messuhanketta. Yksi osa tätä on esimerkiksi kaavan suunnittelu siten, että mahdollisimman monelta tontilta avautuu Saimaa-näkymä.
– Asuntomessuprojektissa luodaan uusi houkutteleva asuinalue, joka muodostuu tiiviiksi osaksi nykyistä kaupunkirakennetta ja samalla eurooppalaiseksi edelläkävijäksi tulevaisuuden asuinalueesta. Alueesta tehdään aktiivisen asukkaan paikka, jossa on erinomaiset puitteet vapaa-ajanviettoon kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä, Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander kertoo.
Mikkelin kaupunki laajenee asuntomessurakentamisen myötä Saimaan rantaa pitkin etelän suuntaan.
– Tämä on osaprojekti laajemmassa hankkeessa, joka tehostaa Mikkelin ja Ristiinan välisen alueen maankäyttöä sekä pysyvään että loma-asutukseen. Kaupunki on valmis nimeämään asuntomessualueen koko hankkeen pilottiprojektiksi, Mikander lisää.
Porissa seuraavana vuonna
Suomen Asuntomessut kävi neuvotteluja molempien hakijakaupunkien kanssa. Asuntomessujen järjestämistä ehdotettiin Porille Mikkeliä seuraavana vuonna. Porissa järjestettiin Loma-asuntomessut vuonna 2008. Asuntomessut siellä on järjestetty 1975.
Messujen pitopaikaksi vuodelle 2018 Porin kaupunki on esittänyt Karjalankannan ja Hevosluodon aluetta, joka sijaitsee kävelyetäisyydellä kaupungin keskustasta sekä Kirjurinluodon Areenasta, joka on tunnettu tapahtumapaikka Porissa.
– Messut pidetään Porin kaupunkikeskustan luonnollisella laajenemisalueella. Alue on yleiskaavan mukaista rakentamisaluetta ja sen asemakaavatyö on käynnissä. Messuhanke olisi johdonmukainen maapolitiikan ja asuntopolitiikan jatkumo Porissa.
Päämääränä onkin asukkaiden kirjo, joka hyödyntää keskustapalveluja ja luontoympäristöä ja virkistys- ja ulkoilupaikkoja, Porin tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus kertoo.

Osuuskunta Suomen Asuntomessut järjestää vuosittain asuntomessutapahtuman, jonka tarkoituksena on lisätä asumiseen, rakentamiseen ja sisustukseen liittyvää tietoa, tuoda esiin asuntorakentamisen uusia ajatuksia ja innovaatioita, parantaa asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua sekä herättää yleistä asuntopoliittista keskustelua. Valittaessa messupaikkakuntaa tärkeimpiä vaikuttavia tekijöitä ovat kunnan vahva tahto ja sitoutuminen, luontainen asuntotarve ja -kysyntä, messualueen omaleimaisuus ja yleinen kiinnostavuus sekä kunnan määrittelemät asuntopoliittiset ja kaupunkirakenteelliset tavoitteet ja teemat. Asuntomessut on aina Osuuskunta Suomen Asuntomessujen ja isäntäkaupungin yhteisprojekti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti