sunnuntai 27. huhtikuuta 2014


Arvostetut Lotat                                        

Kaija Vuorio:
Kuopion LOTAT
Kuopion Isänmaallinen Seura • Aarni 24
Julkaisija: Kuopion Lottaperinne-yhdistys 1997

Tänään 27.4. 2014 Kansallisena veteraanipäivänä katselen Kuopion Lotat -kirjaa, jonka Lottaperinneyhdistys julkaisi ja Kaija Vuorio ammattitaitoisesti kirjoitti. Historiatoimikuntaan kuuluivat:
Elsa Kyntäjä, pj. Pirkko Ahonen, siht., Pirjo Jantunen, Liisa Kiianlinna, Maija-Liisa Soininen. Kannen valokuvat: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo/Kari Jämsén. Myös yksityiskokoelmista kuvia on.

Lottien historiaa kirjoitettaessa kirjoitetaan samalla vapaaehtoisen maanpuolustuksen sen käyttövoimana olleen isänmaanrakkauden historiaa, sanoo Vuorio.

Lottajärjestö oli korvaamaton sotavuosina.  Mutta myöhemmin kansakunta kielsi äitiensä ihanteet.

Muista menneitten sukupolvien työ. Kunnioita vanhuksia, he ovat tehneet enemmän kuin me! kuului yksi lottien Kultaisista sanoista.

Lotat eivät tarvitse kunnianpalautusta, sillä kunniaa he eivät ole koskaan menettäneet.
Sen sijaan tietoa kansakunnan aamun rakentajista tarvitaan.

Kiitollisuudella ajattelen tänään lottien ja sotaveteraanien valtavaa ja uhrautuvaa työtä. Meidän on hyvä olla ja elää itsenäisessä maassa, jonka edellinen sukupolvi rakensi.

Kirjassa nostetaan esiin Suojeluskuntien perustaminen ja Suojeluskuntien emännät. Varsinainen Lotta -Svärd organisotiin ylhäältä päin.

Kirjan kuvia katsellessa tajuaa asioiden suuruuden ja sen, että hommat hoituivat yhteistyöllä.
 
Luen nyt kirjaa selaillen. Pysähdyn tutkimaan kuvia ja elän muistoissa mukana. Hiihtokilpailuihinkin lotat osallistuivat, ja hiihtivät hame päällä. Pidettiin lääkintäkursseja, jotta oltaisiin valmiina tositoimiin. Kahvilatoiminta oli tuottoisaa. Varusteita tehtiin rintamalle ja sotilaita muistettiin joulupaketilla. Kotirintamallakin riitti töitä.

 
Lottamerkit (kirjan takakannesta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti