maanantai 28. huhtikuuta 2014

Kuvajournalisti Topi Ikäläisen kuvia kuudelta vuosikymmeneltä


Elämänilon ja eläinrakkauden kuvia

Topi Ikäläisen näyttely -Rajaamatonta luomua avautuu Kauppakeskus Apajassa 30.4.2014.
Kuvanveistäjä Kain Tapper Pyhän Markuksen  torilla Venetsiassa 1987.
Copyright Topi Ikäläinen
Kuvajournalisti Ikäläisen kuvat ovat kuudelta vuosikymmeneltä, pääosassa on ihminen. Pysäytetyt tuokiokuvat ja luontevat poseeraukset ovat lämminhenkisiä, hyväntuulisia ja realistisen herkkiä.
Kuvista huokuu syvä kunnioitus kuvattavia kohtaan. Ikäläisen kuvissa on vahvasti esillä suomalaisen maaseudun elinpiiri.

Perinteisessä perheviljelmän harmonisessa elämänmuodossa ja arvomaailmassa ihmiset ja eläimet ovat voineet hyvin. Kuvissa näyttäytyvät myös Ikäläisen lähipiiri ja yhteiskunnan eri sektoreilla toimivat ja toimineet vaikuttajat.
Kuopiosta ympäri Suomea ja ulkomaita valokuvaajana sukkuloineen Topi Ikäläisen juuret ovat syvällä maaseudulla. Hän syntyi Keiteleellä Jauhialan kylän Lähdemäen torpan savusanassa 27.6.1948. Hän toteaa, että lapsuuden ja nuoruuden ikimuistoiset vuodet kotikonnuilla maalla opettivat työn teon merkityksen ja maauskon.

Ikäläisen pitkä kuvaajaura alkoi 1960-luvun puolivälissä Savon Sanomissa avustajana, sitten vakituisena lehtikuvaajana ja kuvatoimittaja jatkuen laaja-alaisena freelance-kuvaajana sanoma- ja aikakauslehdistössä. Hän on tehnyt pitkän päivän myös erilaisissa valokuva-alan järjestö- ja luottamustehtävissä; mm. Kuopion läänintaiteilijana, Valtion valokuvataidetoimikunnan jäsenenä ja sen puheenjohtajan sekä taiteen keskustoimikunnan jäsenenä. Taiteilijaprofessorina Topi Ikäläinen toimi vuodet 1989–1994. Valtion taidepalkinnon Ikäläinen on saanut vuosina 1974 ja 1983. Vuonna 1984 hän voitti Vuoden Lehtikuvakilpailun Feature-sarjan. Vuonna 1988 Topi Ikäläinen sai yhdessä Jorma Komulaisen ja Jaakko Julkusen kanssa Kuopion taidepalkinnon työstä VB-valokuvakeskuksen aikaansaamisessa. Topi Ikäläinen on ollut mukana yli 30 kirjaprojektissa ja näyttelyssä sekä toiminut lukuisissa järjestöissä. Hän on Victor Barsokevitsch -seuran perustaja- ja kunniajäsen. Ikäläinen sai taiteilijaeläkkeen (½) vuonna 2007.
Nyt Rajaamatonta luomua -näyttelyn Ikäläinen kertoo, että kuvia on monista yhteyksistä. Kuvavalinnoissa ja näyttelyntoteuttamisessa hän sai taustatukea ystäviltään Veikko Kankkuselta ja Ossi Walliukselta. Liikkeelle lähdettiin Ikäläisen mittavasta ja laajalti inhimillistä elämää kuvaavasta arkistosta. Valittiin kuvat VB- valokuvakeskuksen kahteen näyttelyyn (esillä vuosina 2012 ja 2013). Niistä kuvista on Apajan näyttelyssä monia ihmisläheisiä kohtaamisia niin pienissä pirteissä kuin kirkkaissa saleissakin. Lisäksi esillä on kuvia VB- valokuvakeskuksen näyttelyiden jälkeen kootusta kahdesta kiertonäyttelystä ”Tiellä, matkalla ja matkan varrella 1972–2012” sekä ”Rakkaudesta koti- ja hyötyeläimiin”.
Apajan näyttelytila on Arkki-kohtaamispaikan vieressä, avoinna Arkin tapaan arkisin klo11–19 ja lauantaisin klo 11–15.

Vapaa pääsy.
Eeva Nevalainen ja luomukanaset Riistaveden Lohilahdessa 1982. Copyright Topi Ikäläinen
Hyvä paimen. Copyright Topi ikäläinen 
.                          
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti