maanantai 14. huhtikuuta 2014

Kristillinen eetos ja maallinen vaellus rinnakkain


Sattumalla on sijansa

Torsti Lehtinen: Kainin merkki, 313 sivua
Arktinen Banaani 2013

Satunnaisgeneraattori toimii romaanissakin. Hauska oivallus on rakentaa romaani luennon muotoon, eikä minkä tahansa luennon, vaan osallistujat saavat roolinsa. He nostavat lapun hatusta ja luennoitsija lukee sen ja puhuu laajemminkin asiasta. Katsotaan myös dia-kuvia. Luento etenee vauhdilla ja vie tilanteesta toiseen.
Torsti Lehtisen romaani Kainin merkki toimii, huomaan nauravani joskus ääneen. Kirjailija näyttää malliksi stadin slangia. Murteisiin hän ottaa kantaa. Skidinä oli kova kokemus, kun piti laulaa landelaisten lauluja. Kirjailija purkaa tuntojaan laulun sanojen kautta.

Kirja kuljettaa lukijaansa maassa ja maailmalla. Monet asiat ovat tuttuja, olenhan ollut Lehtisen kursseilla ja jopa ryhmämatkalla Kierkegaardin jalanjäljillä. Käytiin myös Kristianissa.
Lehtinen ammentaa tietoa ja innoitusta Raamatusta. Jobin kirja näyttää olevan läheinen. Helsingin Kallio on ”koti”  korttelikapakoineen ja kirkkoineen. 

Aluksi arvelen kirjaa omaelämäkertateokseksi, mutta tajuan että elämä on antanut kirjailijalle eväät rakentaa fiktiivinen teos, jopa ottaa omaksi noloja tarinoita muilta. Ehkä kyseessä onkin parodia.
Pienet ja lyhyet luvut pitävät kiinnostuksen yllä. Tuttuja ihmisiä ja paikkoja tulee vastaan. Lukiessa itse kukin voi peilata suhtautumistaan ja arvojaan tekstin kanssa.

Lehtinen on ollut kyseenalaistaja ja ajattelija lapsesta lähtien. Lastentarhassa hän ihmetteli, miksi käskettiin panna kengät jalkaan, miksei jalat kenkiin.
Kirjailijuus ja siihen liittyvät luottamustoimet ovat esillä.                         
Koko aiempi tuotantoni on pitkä esipuhe tähän kirjaan, reilut 30 teosta kirjoittanut Lehtinen tunnustaa.

”Elämääni hallitsevat kolme kovaa tosiasiaa: kuolema, rakkaus ja seksuaalivietti”, hän kirjoittaa. Lehtinen siteeraa Edith Södergrania: ”Eros on jumalista julmin.”
 
Lehtinen on sanan ja sanomisen taitaja. Hän iskee oikean kohtaan sopivan anekdootin. ”Vietin helluntain yksin, ja nyt olen itseni heila.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti