sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Minna ja Maria saivat reliefit teatterilämpiöihin


Kuopion vahvat kirjailijanaiset saivat muotokuvansa teatterin lämpiöihin 10.9.2016
 
(Minna Canth 1844 - 1897)                       
 Minna Canthin reliefi Minna-näyttämön lämpiössä
            
(Maria Jotuni 1880 - 1943)
 Maria Jotunin reliefi Maria-näyttämön lämpiössä
Muotokuvan ääressä taiteilija Villu Jaanisoo 
 
Kuopion kaupunginteatterin peruskorjauksen ja laajennuksen yhteydessä käynnistettiin mittava taidehanke. Sen toteuttajaksi kutsuttiin kuvanveistäjä Villu Jaanisoo (s.1963), Kuvataide-akatemian kuvanveiston professori, joka on tehnyt useita suuria julkisia teoksia Suomeen ja Viroon.

Hänet tunnetaan monipuolisena materiaalien käyttäjänä. Taiteilijan viimeisimmät teokset ovat uusiomuovimateriaalia, kuten keväällä paljastettu valtava Kuukkeli Helsingin Kalasatamassa. Jaanisoo oli myös remontin pääsuunnittelijan arkkitehti Antti Nousjoen taiteilijaehdokas.

Kuopion kaupunginteatteriin Jaanisoo on valmistanut kaksi suurta muotokuvaveistosta, jotka esittävät tunnettuja kuopiolaiskirjailijoita Minna Canthia ja Maria Jotunia. Maskimaiset kasvoreliefit sijoittuvat lämpiöihin kirjailijoiden mukaan nimettyjen näyttämöjen läheisyyteen. Teokset koostuvat Durat-uusiomuovituotteen palasista. Taiteilijan tärkein yhteistyökumppani on ollut DURAT-yhtiö, joka on tämän kierrätysmateriaalin kehittäjä Suomessa.

Teokset ovat hankittu kaupungin toteuttaman prosenttiperiaatteen mukaan. Hankkeeseen on saatu rahoitusta myös Taiteen edistämiskeskukselta.


Reliefien julkistamisten jälkeen ikkunan läpi saattoi katsella vielä "tulitaidetta".








 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti