maanantai 26. syyskuuta 2016

Vanhojen herrojen karisma puree


Elokuva vanhenemisesta, elämän iloista ja kiroista.

HOPEATÄHTI ti 4.10. klo 13: YOUTH (”NUORUUS”) Italia/Ranska/Sveitsi/Iso-Britannia 2015. Draamakomedia. 118 min. K12.
 
                              Michael Caine ja Harvey Keitel hurmaavat Youth-elokuvassa

Hyvät ystävykset, säveltäjä ja kapellimestari Fred  (Michael Caine) ja ohjaajaveteraani Mick (Harvey Keitel) lomailevat yhdessä Sveitsin Alpeilla kylpylähotellissa, joka vilisee eri alojen julkimoita. Miehet alkavat seurailla muiden vieraiden elämää ja käydä samalla läpi nuoruusvuosiaan ja vielä edessä häämöttäviä haasteita.
Miehet seuraavat mielenkiinnolla ja hellyydellä omien lastensa ja hotellin muiden vieraiden elämää. Fredin tytär (Rachel Weiz) käy läpi aviokriisiä. Salaperäinen näyttelijä (Paul Dano) valmistautuu poikkeukselliseen rooliin.
Tyylilleen uskollisena ohjaaja Paolo Sorrentino kuvaa heidän elämäänsä huikein visuaalisin kuvin ja vinon huumorin säestyksellä.
Elokuva oli yksi viime vuoden palkituimmista: se nappasi parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin ja palkittiin myös Golden Globella, BAFTAlla ja Euroopan elokuva-akatemian palkinnolla. Elokuva Youth sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla keväällä 2015.

Michael Caine (s.1933)on saanut uransa aikana kuusi Oscar-ehdokkuutta, joista hän on voittanut  kaksi: ensimmäisen elokuvasta Hannah ja sisaret (1986) ja toisen elokuvasta Oman elämänsä sankari (1999). Hän on lisäksi saanut kolme Golden Globe -palkintoa, kaksi Bafta-palkintoa sekä SAG-palkinnon. Vuonna 2000 hän sai ritarin arvon.

Caine muutti vuonna 2016 nimensä virallisesti Michael Caineksi, joka oli aiemmin hänen taiteilijanimensä.

Harvey Linus Keitel (s.1939) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänen läpimurtonsa tapahtui elokuvassa Sudenpesä, jonka ohjasi Martin Scorsese. Harvey Keitel on esiintynyt myös neljässä muussa Scorsesen ohjaamassa elokuvassa, muun muassa Taksikuski.
Jane Campionin ohjaama ja käsikirjoittama Piano (The Piano) on jäänyt vaikuttavasti mieleeni. Elokuvasta hän sai parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon. The Grand Budabest Hotel katsottiin Hopeatähdessäkin.
 

Seuraavat Hopeatähti-esitykset:

la 8.10. klo 17 Hopeatähti-spesiaali, Lakkautettu kylä -konsertti
ti 33.10. klo 13 Chocolat
ti 1311. klo 13 Florence
ti 13.12. klo 13 Eddie the Eagle
**********************************************************
HOPEATÄHDET-elokuvafestivaali, viikko 45 ma-la 7.--12.11.2016 
Festivaaliohjelma julkistetaan syyskuussa
www.hopeatahdet.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti