sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Sanat ja Ellun kanat


Viikon runo 29, 23.7.2017  

 

Otin sinua kädestä:
tule, näytän sinulle jotain:
vein sinut metsään syvälle,
syvemmälle ja sanoin:

Katso: tässä on puu:
metsän puu, sitä
ei ole nähty metsältä.

Tero Liukkonen: 1999 : runous, Gummerus 1999

 

FT Tero Liukkonen (s. 16. lokakuuta 1960 Helsinki) on porvoolainen kirjailija. Hän on julkaissut kuusi romaania, kolme runokokoelmaa ja yhden novellikokoelman.

Kirjallisuudentutkijana hän on kirjoittanut Tuomas Anhavasta ja Veikko Huovisesta. Hän on työskennellyt myös kustannustoimittajana, kirjallisuusarvostelijana ja kirjoittamisen ohjaajana.

Kriitikoiden tekstit ovat paljon luettuja. Usein meillä lukijoilla on suosikkimme, minulla muun muassa Teo Liukkonen ja edesmennyt Jukka Kajava. Kajavan tv-ohjelmien arvosteluista tykkäsin, koska olin usein samaa mieltä. Seppo Heikinheimon musiikkiarvosteluita luin ihan vaan kielellisen ilottelun vuoksi, vaikka en konsertteja kuullutkaan.

Kritiikkimaailma on muuttunut, kuten koko kirjallinen maailma. Onneksi runous kestää. Niin uskon.

Olen kuullut Tero Liukkosen puheenvuoroja myös kritiikkikursseilla. Uskaltauduin valitsemaan hänet Kansanvalistusseuran Lyriikankurssin (vanha kunnon kirjekurssi) ohjaajakseni. Vallan erinomainen opettaja, tiukkakin. Väärään vastaukseen hän kirjoitti: ei muuten ole. Antoi hän positiivista palautettakin. Saksasta suomentamani runo oli omastakin mielestäni onnistunut.

 

Valitsemani runo Liukkosen esikoiskokoelmasta on yksi mieleinen. Veivasin monia ja vaihdoin toiseen. Kokoelmahan  on malliesimerkki runoista, joten lukekaa kaikki! Vähän mystisiähän monet runot ovat. Huumori on usein satiirista ja varsinkin proosa psykologisesti jännitteistä, Dark Lady Gummerus 1998.

Kirjan takakannessa on oiva esittely kirjailijasta: ”Tero Liukkonen on suomalaisen runouden näkyviä hahmoja: ohittamaton auktoriteetti, isä aurinkoinen, yrmeä buddha, metaforien salpausselkä ja ajatusten iijoki.”

Yö kuuntelee meitä -kokoelma (Gummerus 2003) on myös mieleeni.

Liukkonen harrastaa joogaa, opettaakin. Hänen asiajuttujaan on hauska lukea netistä.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti