lauantai 22. tammikuuta 2011

Vanha kunnon Kirjeopisto

LUIN KIRJAN 2

Kirjeopistosta Etäopistoon
   

KIRSIKKA ARKIMIES, EIJA ASSOLA-VIRTA, LIISA ENWALD,
MIRKKA MATTHEISZEN JA HILLERVO POHJAVIRTA (Toim.)
Etäällä on lähellä, Kansanvalistusseuran Etäopiston 90-vuotisantologia,
Kansanvalistusseuran Etäopisto 2010. 104 s.

”Vain kahdenkeskinen keskustelu on hyödyllistä.”

Kirjeopisto oli vuosikymmeniä sitten maaseudun asukkaan yksi linkki sivistyksen pariin. Aikanaan se oli opetustarjonnaltaan ja opiskelijamääriltään maamme oppilaitosten kärkijoukkoa, kirjoittaa opiston nykyinen rehtori Hannu Patamaa.
Kirjeopisto muuttui 1990-luvulla Etäopistoksi ja toimipaikka muutti Helsingistä Orivedelle.
Etäällä on lähellä -antologiaan tekstejä on saatu 51 kirjoittajalta, sekä opettajilta että opiskelijoilta.
Kirjan vastaava päätoimittaja FT Liisa Enwald on toiminut kauan etäopettajana. Hän kertoo kuinka päätyi opettamaan kymmenen opintokirjeen kurssia, jonka oli laatinut runoilija Väinö Kirstinä.
FL Eero Ojanen on kirjoittanut lyhyen katsauksen menneeseen ja koulutuspäällikkö Eija Assola-Virta kertoo nykyisestä toiminnasta. Etäkurssilaisia on 16-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin. Tyypillinen opiskelija on 30–50-vuotias työssäkäyvä nainen. Opiskelijoita on tällä hetkellä 1200, opettajia viitisenkymmentä.
Ojanen kirjoittaa opiskelija numero 1:stä. Hän oli paimiolainen pienviljelijä August Pyölniittu, jolle lähetettiin ensimmäinen opintokirja 12.4.1920. Hänen mietteitään on kirjassa mukana ja sitaatteina tässä jutussa.

”Menestyksen avain on hiki.”

Kirjeopiston oppilaat olivat monenkirjavaa joukkoa. Enemmistö oli maaseudulta, mutta kaupunkilaisten suhteellinen osuus oli merkittävä.
Ojanen mainitsee varhaisaikojen oppilaista muun muassa kirjailija Pentti Haanpään, joka opiskeli englantia.  Nykykirjailijoista Rauha Kejonen on kirjoituksellaan mukana antologiassa.
Nykyisin opiskelu sujuu useimmiten sähköpostilla, ja verkossa toimii Etäcafé, virtuaalinen kohtauspaikka.
Luen kirjasta myös perinteisen kirjeopiskelun ylistystä: ”On ylellistä nopean sähköisen viestinnän aikana saada perinteinen vastauskirje.” 
Hyvin erilaiset kirjoittajat erilaisissa oloissa ja elämänvaiheissa, samoin opettajat, vaikuttavat innostuneilta. Etäkurssi on luottamussuhde.
Vankilassa kurssiaan suorittavat painivat monien vaikeuksien kanssa. Internetiä ei ole tiedonhakuun, ei sähköpostiakaan ja suositeltavia kirjoja on vaikea saada. Silti aina joku onnistuu tavoitteissaan. Vankilassa opiskellut nainen kertoo, että Atena julkaisee hänen kirjansa keväällä 2011, ja toinenkin on tekeillä.

”Keksijän tulee aina suhtautua epäilevästi väitteisiin jonkin asian mahdottomuudesta.”

Ritva Kolehmainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti