perjantai 24. toukokuuta 2013

Lasse Lindeman ja Olli-Matti Oinonen saivat kunnia- ja ansiomerkit

Teatterinjohtaja Lasse Lindeman ja ohjaaja Olli-Matti Oinonen saivat merkittävät teatterialan kunnia- ja ansiomerkit

Kuopion kaupunginteatterin kevätkausi on päättynyt. Perjantaina Puistokoululla pidetyssä päätöstilaisuudessa Suomen Teatterijärjestöjen keskusliitto muisti sekä teatterinjohtaja Lasse Lindemania että ohjaaja Olli-Matti Oinosta teatterialan kunnia- ja ansiomerkein.
Lindeman sai Suomen näyttämötaiteen kultaisen kunniamerkin teatterityön erittäin ansiokkaasta edistämisestä.  Oinosta muistettiin puolestaan Suomen näyttämötaiteen kultaisella ansiomerkillä punaisin ruusukkein hänen 30 vuoden toiminnastaan teatterin hyväksi. Kunnia- ja ansiomerkit luovutti Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas.

                                                                
Lasse Lindemanilla
vankka teatterialan koulutus ja kokemus. Hän on toiminut Suomen teatterikentällä niin ohjaajana, kouluttajana kuin johtajanakin jo vuodesta 1975.
Lindeman on johtanut Kuopion kaupunginteatteria menestyksekkäästi varmalla ja ammattitaitoisella otteella vuodesta 2004. Hänen ansiostaan teatterin talous on parantunut huomattavasti, ja Kuopion kaupunginteatteri tunnetaan nykyisin kaikkialla Suomessa suuresta kotimaisuusasteestaan, monista kantaesityksistään ja uudesta suomalaisesta musiikkiteatterista.
Lindemanin johtaja-ajan yksi merkittävimmistä saavutuksia on Kuopion kaupunginteatterissa parhaillaan toteutettava mittava perusparannus ja laajennus, jonka on määrä valmistua kesällä 2014. Uusittu ja laajennettu teatteritalo tulee vahvistamaan entisestään Kuopion kaupunginteatterin asemaa Itä-Suomen suurimpana ammattiteatterina ja merkittävimpänä kulttuurivaikuttajana.
Lindemanista on lähtöisin myös teatterin kotimaisuusastetta vahvistava kotikirjailijaprojekti. Projektin tehtävänä on ollut tuottaa varta vasten Kuopion kaupunginteatterille kirjoitettuja näytelmiä.  Näistä neljä on jo kantaesitetty, yksi on vielä tuotantovaiheessaan.  Tunnetuin tästä projektista syntynyt näytelmä on Leea Klemolan Jessikan pentu.
Lasse Lindeman tunnetaan myös merkittävänä ja monipuolisena ohjaajana, jonka työkenttä on Suomen lisäksi kattanut myös Viron. Näytelmien lisäksi hän on ohjannut oopperaa ja musikaaleja. Hänen viimeisin Kuopioon tekemänsä ohjaus oli suurmusikaali Katrina, jota esitettiin lähes täysille saleille syksyllä 2011 ja keväällä 2012.
Kuopion lisäksi Lasse Lindeman on toiminut teatterinjohtajana Lahdessa ja Vaasassa. Hän on myös opettanut alalle tulevia niin Teatterikorkeakoulussa kuin Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksellakin. Lisäksi hän on toiminut ansiokkaasti Suomen Teatteriliiton (nyk. Suomen Teatterit ry) ja Suomen teatteriohjaajaliiton hallituksissa sekä Suomen Teatterijohtajaliiton puheenjohtajana.
Lasse Lindeman on niin ikään saanut Kuopion Taiteilijaseuran Teatterin Minna palkinnon. Palkinto on Minna Canthin näköispatsas pienoiskoossa.


Kuva: Maija Voutilainen

Kuopion kaupunginteatterissa ohjaajana vuodesta 1996 työskennellyt Olli-Matti Oinonen (s.1953) on ansioitunut ja monipuolinen teatterintekijä.  Hän on visionääri, näyttelijää kuunteleva ja tilaa antava ohjaaja. Hänellä on harvinainen kyky kaivaa näyttelijästä esille hienovaraisesti se kaikkein paras. Oinonen on erittäin uudistumiskykyinen ja ajan hermolla oleva tiimityöskentelijä, joka uskaltaa tehdä rohkeitakin ratkaisuja. Hän on myös hyvin pidetty ja kunnioitettu työtovereittensa keskuudessa.
Oinosen ohjaukset ovat olleet erittäin suosittuja Kuopion kaupunginteatterin katsojien parissa. Hänen nimeään pidetään laadun takeena. Esimerkiksi musikaali Chicago pyöri täysille katsomoille vuosina 2008–2009. Näin tapahtui myös hänen tämän kevään ohjaukselleen, Peppi Pitkätossulle. Suosio oli taattu myös 2010 ensi-iltansa saaneelle näytelmälle Kiviä taskussa, joka nostettiin uudelleen ohjelmistoon syksyllä 2012.
Oinonen opiskeli alaa Tampereen yliopiston draamalinjalla vuodesta 1977 vuoteen 1984. Opiskeluaikanaan hän toimi Tampereen Ylioppilasteatterin taiteellisena johtajana vuosina 1982–84 ja Ahaa-teatterin näyttelijänä vuosina 1981 ja 1982.
Ennen kiinnitystään Kuopioon Oinonen työskenteli kiinnitettynä näyttelijä-ohjaajana Seinäjoen kaupunginteatterissa ja ohjaajana Mikkelin Teatterissa. Oinonen on tehnyt myös vierailuja eri teattereihin ympäri Suomea. Hänen merkittävimpiä Kuopiota edeltäviä töitään ja vierailuja ovat olleet muun muassa Humiseva harju, jonka hän ohjasi sekä Seinäjoen kaupunginteatteriin että Porin Teatteriin, Taikuri Oz, Annie mestariampuja, Klaus Louhikon herra ja Rocky Horror Show.  Oinosen viimeisin vierailu oli Dance of the Vampires Seinäjoen kaupunginteatteriin vuonna 2011. Musikaali oli sekä kritiikki- että yleisömenestys.
Oinonen on ohjannut Kuopioon myös oopperoita (Faust, La Bohème, La Traviata) sekä toiminut Kuopion kaupunginteatterin vt. teatterinjohtajana (2004).
Näiden lisäksi Oinonen on tehnyt rockvideoita ja lyhytelokuvia, näytellyt televisioelokuvissa sekä toiminut Soundi- ja Musa-lehtien toimittajana ja elokuvakerho Kinon puheenjohtajana. Ohjaajaliiton hallituksessa hän oli vuosina 1995–1997.
Teatterityönsä lisäksi Oinonen on erittäin ahkera ja laaja-alainen kulttuurin puolestapuhuja. Erityisesti elokuvat ovat lähellä hänen sydäntään. Päivätyönsä ohella hän toimii Savon Sanomien elokuvakriitikkona. Hän on myös ollut Provinssirockin pääspeakeri vuodesta 1986.
Oinosen uusin saavutus on Kuopion Taiteilijaseuran hänelle myöntämä Minna-patsas. Patsas jaetaan kolmen vuoden välein paikallisille alansa huippuosaajille tunnustuksena ansiokkaasta, taiteellisesta ja luovasta toiminnasta. Oinonen vastaanotti teatterin Minnan 14.4.2013.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti