perjantai 10. toukokuuta 2013

TÄYSIÄ VUOSIA

Hyvä kirja kiertoon

TÄYSIÄ VUOSIA
Vuoden 1950 muotokuva
Toimittanut Anna-Liisa Haavikko  
ART HOUSE 1999

Selaan taas kerran Täysiä vuosia. Vuoden 1950 muotokuva -teosta. Kuvat puhuvat, ja tekstiin palaan mielelläni.
Anna-Liisa Haavikon esipuhe kertoo Suomesta, jossa vasarat paukkuivat ja kylät täyttyivät lapsista.
”1950-luvulla Suomi lähti harppomaan kohti tulevaisuutta siitä, mihin oli jääty 1939 henkisesti ja aineellisesti.” Kasvot käännettiin länteen.
Täysiä vuosia -kirjassa haetaan mennyttä yhteisten ja yksityisten kokemusten kautta. Pienet arkiset asiat saattavat kertoa joskus enemmän kuin suuret historialliset linjanvedot, Haavikko kirjoittaa.
Artikkeleita ovat kirjoittaneet muun muassa nyt jo edesmenneet Paavo Haavikko ja Kai Laitinen. Mika Waltarin artikkeli Lentomatkan loisto ylistää lentämistä. ”Korkeus helpottaa hengitystä ja tekee olon kevyeksi, niin että tekisi mieli nauraa tai ehkä laulaa.”
Yhdessä monista artikkeleista Paavo Haavikko pureutuu liikalihavuuteen. Hän kertoo Urho Kekkosenkin tarttuneen asiaan. ”Yhteisin voimin on eduskunnassa on ajettava läpi laki, jonka mukaan jokainen valtion virkamies, joka kolmen kuukauden aikana on lihonut 7,5 kiloa, on erotettava viipymättä toimestaan. On näet varmaa, että hän on ollut usein tervetulleeksi toivotettu vieras korruptiopäivällisillä.”
Kai Laitisen kirjallisuusesseet ovat yhä pätevää luettavaa, samoin Anna-Liisa Haavikon kirjapuhe: Oppia kirjoista.
Aikansa iskelmistä kirjoittaa Maarit Niiniluoto mukaansatempaavasti, ja valokuvat lisäävät iskelmätaivaan lumovoimaa. Kari Uusitalo valloittaa elokuvafriikin Elokuvan vuosi 1950 -artikkelillaan. Ja ne kuvat!
Kirjailija Tuula-LiinaVaris kirjoittaa niin vaikuttavasti, että lukija sukeltaa syvälle koulumuistoihinsa.
Pyörittelen kirjaa vielä kerran käsissäni ja päästän muistot valloilleen. Teoksen on turha antaa hyllyssä lojua, joten panen sen kiertoon. En sentään minne tahansa, vaan vanhimmalle tyttärelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti