perjantai 31. tammikuuta 2014

Kaarlen palkinto Pauliina Rauhalalle

Gummeruksen Kaarlen palkinto esikoiskirjailija Pauliina Rauhalalle

Gummeruksen perinteinen Kaarlen palkinto myönnettiin tänä vuonna esikoiskirjailija Pauliina Rauhalalle teoksesta Taivaslaulu. Palkinnon arvo on 5000 euroa.

Suomentaja Anna-Maija Viitaselle myönnettiin 2000 euron arvoinen tunnustuspalkinto hänen ansioituneesta työstään kaunokirjallisuuden suomentajana.

Gummeruksen perustajan, Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan nimetty Kaarlen palkinto myönnetään ansiokkaasta kirjallisesta toiminnasta. Sitä on jaettu vuodesta 1970 ja se myönnettiin nyt 44. kerran. ”Taivaslaulu on pukenut kaunokirjallisesti ansiokkaalla tavalla sanoiksi merkittävän kollektiivisen kokemuksen, josta on aiemmin vaiettu”, toteaa Gummeruksen kustannusjohtaja Anna Baijars.



Viime syksynä julkaistu Taivaslaulu on Gummeruksen kaikkien aikojen myydyin esikoisromaani. Ilmestymisvuonna myytyjen kappaleiden määrässä se ylitti esimerkiksi Kalle Päätalon Ihmisiä telineillä (Gummerus 1958). Aiemmin tällä viikolla aktiiviset kirjabloggaajat valitsivat Taivaslaulun viime vuoden parhaaksi kotimaiseksi kaunokirjaksi Blogistanian Finlandia -äänestyksessä.

Anna-Maija Viitaselle myönnettiin tunnustus hänen työstään kaunokirjallisuuden suomentajana. Gummerus haluaa palkinnolla kiittää Viitasen ansioita erityisesti ranskankielisen kaunokirjallisuuden suomentajana sekä samalla osoittaa arvostavansa suomentajien tekemää arvokasta työtä. ”Anna-Maija Viitanen on suomentaja, joka tekee mahdottomasta mahdollista. Hänen tyylitietoisella otteellaan koukeroisinkin kieli kääntyy soljuvaksi ja vivahteikkaaksi suomeksi”, perustelee Anna Baijars.

Kaarlen palkinto tai Kaarlen päivän palkinto on vuodesta 1970 alkaen kustannusosakeyhtiö Gummeruksen jakama kirjallisuuspalkinto omille kirjailijoilleen. Palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaasta kirjallisesta teoksesta tai koko tuotannosta. Vuonna 2010 palkintosumma oli 3 000 euroa. Palkinto on saanut nimensä Gummeruksen perustajan Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan. Tällä vuosikymmenellä palkitut ovat: Päivi Alasalmi, Turhamainen aasi 2010; Markku Turunen, Juuston pimeä puoli 2011; Pekka Hiltunen, Vilpittömästi sinun 2012; Turkka Hautala 2013.

Ensimmäiset palkinnon saajat olivat Erkki Ahonen ja Martti Joenpolvi.

Lehtori Kaarle Jaakko Gummerus aloitti kustannustoiminnan yhdessä vaimonsa Gustavan kanssa vuonna 1872. Kaarle Jaakko ja Gustava halusivat kantaa kortensa kekoon kansan valistamiseksi ja julkaista painotuotteita huviksi ja hyödyksi kaikille Suomen kyläläisille.

Gummerus toimii edelleen suomalaisena perheyhtiönä, jonka omistajat ja henkilökunta kunnioittavat Kaarle Jaakon alkuperäistä liikeideaa ”huviksi ja hyödyksi”. Julkaisemme kotimaista ja suomennettua kaunokirjallisuutta sekä tieto- ja harrastekirjoja. Kustannusohjelmaamme kuuluvat myös sanakirjat ja kielten kirjat sekä digitaaliset- ja mobiilituotteet.


 

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti