torstai 16. tammikuuta 2014

Maa on syntinen laulu -elokuva 21.1.2014

Hopeatähdet-elokuvakerho aloittaa kevään näytäntökauden tiistaina 21.1.2014 klo 13

 Maa on syntinen laulu -elokuva esitetään Timo K. Mukan tänä vuonna olevan 70-vuotispäivän kunniaksi. Elokuvan on ohjannut Kuopiossakin vaikuttanut Rauni ”Molle” Mollberg (1929–2007) Mukan romaanin mukaan vuonna 1973. Mukan esikoisteos julkaistiin 1964, kirjailija oli tuolloin 19-vuotias.

Elokuvan päänäyttelijät ovat Aimo Saukko, Maritta Viitamäki, Milja Hiltunen ja Pauli Jauhojärvi.


Elokuvan jälkeen Kino Kuvakukossa vieraana on Maritta ”Ruttu” Viitamäki (s.1952), hänet muistetaan Martan roolista. Keskustelussa hän paljastaa mieluisimmat roolinsa. Valmistuttuaan Tampereen yliopiston näyttelijäkurssilta vuonna 1977 Viitamäki sai kiinnityksen Jyväskylän kaupunginteatteriin, jossa hän edelleen näyttelee.

 

Vuonna 1964 ilmestyi esikoisteos, romaani Maa on syntinen laulu. Rakastettu ja ristiriitainen mestariteos on rujon kaunis balladi.  Timo K. Mukka kuoli vuonna 1973 vain 28-vuotiaana, julkaistuaan yhdeksän teosta.

Gummerus juhlistaa Timo K. Mukan tulevaa (17. joulukuuta 1944 Bollnäs, Ruotsi – 27. maaliskuuta 1973 Rovaniemi) 70-vuotisjuhlaa julkaisemalla uuden painoksen kirjailijan esikoisteoksesta Maa on syntinen laulu. Mukka julkaisi esikoisromaaninsa vuonna 1964, vain 19-vuotiaana. Ilmestyessään viisikymmentä vuotta sitten romaani sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton: sen vahvat seksuaalisen ja uskonnollisen hurmoksen kuvaukset olivat tuon ajan yleisölle liikaa. Kirjailijan arvostus alkoi nousta vasta hänen kuolemansa jälkeen, ja nykyään Timo K. Mukkaa pidetään yhtenä aikansa merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista. 

Nuori Mäkelän Martta elää pienessä Siskonrannan kylässä Lapissa, jossa ihmistä repivät kiihkeä uskonnollisuus ja vahvat seksuaaliset vaistot. Martan ja saamelaisen poromiehen lyhyt rakkaustarina kerrotaan yhtä aikaa ronskin naturalistisesti ja lyyrisen kauniisti. Mukka loistaa kuvatessaan paitsi ihmisten intensiivisiä kohtaamisia ja pienen kylän eksentrisyyksiä myös luontoa ja vuodenaikojen vaihtumista.

”Pakkanen ulkona kiristyi kiristymistään. Se paukahteli äkeänä nurkanpäissä, haukkui kuin koira. Hetken oli hiljaista, kunnes taas räsähti. Järveltä kuului miten jää valittaen halkeili pakkasen kourissa. Talojen ikkunat jäätyivät umpeen, hauraimmissa mökeissä ihmiset heräsivät kesken unen vilusta vavisten. Miehet kömpivät sytyttämään tulen takkaan, vanhat ämmät kiskoivat huopaviltin reumatismisten koipiensa ympärille – uni ei enää tullut ja mies ja vaimo nousivat piisin loisteeseen istumaan, panivat omat peitteensä lasten päälle, jotta nämä tarkenisivat. Tulen loimossa he lämmittelivät käsiään ja polviaan.”

Mukka oli seksuaalimystikko ja Lapin, rakkauden sekä kuoleman kuvaaja, joka sai paljon aineksia uskonnollisen liikkeen hurmoksesta. Hänen teoksissaan naturalistinen kuvaus yhdistyy runollisen kauniiseen, lähes balladimaiseen kerrontaan Kiivas työskentelytahti oli kuin kilpajuoksua kuoleman kanssa. Varhain, lyhyessä ajassa syntynyt mittava tuotanto on tehnyt nuorena kuolleesta Mukasta kuolemattoman.

Timo K. Mukka syntyi evakkomatkalla Ruotsissa vuonna 1944. Hän asui lähes koko elämänsä Lapissa, minne kaikki hänen teoksensakin sijoittuvat. Hän oli lahjakas lapsi, joka oli kiinnostunut sekä kirjoittamisesta että piirtämisestä ja luki paljon. Hänet hyväksyttiin vuonna 1961 Taideakatemian kouluun Helsinkiin, mutta hän keskeytti opintonsa ja antautui kirjoittamiselle.

Rauni Antero ”Molle” Mollberg (15. huhtikuuta 1929 Hämeenlinna11. lokakuuta 2007 Loimaa) oli suomalainen elokuva-ja televisio-ohjaaja.

Käytyään kauppakoulun 1945–1946 Mollberg pääsi vuonna 1948 Suomen teatterikouluun, mistä hän valmistui vuonna 1950. Valmistumisensa jälkeen hän toimi näyttelijänä sekä ohjaajana Joensuussa ja Kuopiossa. Vuonna 1963 hän aloitti Yleisradiossa televisioteatterin ohjaajana. Mollbergistä tuli pian Yleisradion TV2:n teatteriosaston ohjaaja, mikä oli hänen pitkäaikaisin työtehtävänsä (1968–1986).

Mollbergin ensimmäinen pitkä elokuva, Maa on syntinen laulu oli arvostelu- ja katsojamenestys. Elokuva sai kolme Jussi-palkintoa (paras miespääosa, paras kuvaus, paras ohjaus) sekä erikoispalkinnon Locarnon kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Elokuva veti teattereihin 709 664 katsojaa.

Mollberg toimi taiteilijaprofessorina vuosina 1978–1988 ja sai taiteen akateemikon arvon vuonna 1989. Hänen saamiinsa tunnustuksiin kuuluu myös Pro Finlandia -mitali vuodelta 1980 sekä viisi Jussi-palkintoa.

Hänet on haudattu synnyinkaupunkiinsa Hämeenlinnaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti