tiistai 14. kesäkuuta 2011

Pentti Meklinin Teoksia-kirja - voittajaluokkaa

Väreistään taiteilija tunnetaan
Pentti Meklin
TEOKSIA
Toimitus ja taitto: Esa Kärki ja Pentti Meklin
Valokuvat ja editointi: Esa Kärki

Pentti Meklinin punahehkuiset maalaukset räväyttivät silmäni näkemään Purnun näyttelyn työt. Oli tilaa katsoa.
Myöhemmin Pohjois-Savon taidetoimikunnan keittiön seinällä oleva suuri maalaus vangitsi katseen joka kerran sen nähdessäni. Silloin taidetoimikunta oli Kanttilassa, jossa oli myös pieni galleria Sitruuna, vastapäätä keittiötä. Kanttila oli arjen kulttuurinkohtaamispaikka.
Ilmeisesti työ on edelleen taidetoimikunnassa, mutta suurelle yleisölle näkymättömissä kokoushuoneen seinällä.



Teoksia vuosilta 1990–2010 kansissa on kullan hohtoa. Ilmeisen pitkään sitä on tehty, koska intendentti Tarja Talvitien (Kuopion taidemuseo) artikkeli on päivätty joulukuussa 2006 ja kirja julkaistiin 2010. Teksti on käännetty englanniksi; Matthew Peary, Riina Vuorikari.
”Suurikokoisia teoksia valmistuu nykyään harvakseltaan. Tekeillä on samaan aikaan useita maalauksia, Mutta niillä ei ole mitään kiirettä valmistua. Mestari ottaa kankaan uudelleen esiin, lisää värikerroksen ja siirtää työn sivuun. Maalaaminen saattaa kestää vuosia. Toisinaan on vaikea tietää, onko teos jo saavuttanut lopullisen ilmiasunsa.”

Aukeaman kokoiset kuvat antavat viitteen siitä mitä suuret teokset kertovat. Kuultopaperille tehdyt eroottiset naisten kuvat rytmittävät muita teoskuvia.
Myös keltainen ja kulta vaikuttavat, samoin Matkaikonin sininen väri. Suuria tunteita välittävien teosten jälkeen iskee tyly Uhkakuvia. Hauenpää ja selluliitti ovat luotaantyöntäviä, mutta tausta alkaa elää silmissä. Valokuva ja maalaus kohtaavat.
Abstraktiset kuvat antavat katsojalle mahdollisuuden ymmärtää niitä omalla tavallaan. Ja ne naisten kengät! Teosten nimet antavat ajatuksille suunnan.

Kuvataiteilija Meklinin (s. 1952 Kuopio) näyttelyt ja teokset kokoelmissa kertovat menestyksestä ja arvostuksesta. Kuvataidejulkaisut auttavat teosten jäljille.
Tämä on pitkän katselun kirja, kuten itse taideteoksetkin.
  
Palkittu kirja

Graafinen Teollisuus ry, Kirjapainoteollisuuden Työnantajaliitto ry KTT ja Finre ry järjestivät GrafTec 2010 -messujen yhteydessä Printin Voimaa -suunnittelukilpailun, johon osallistui yli 100 painotyötä. Esiraati valitsi GrafTec-messuille esille parhaat työt, joista messuyleisö äänesti lopulliset voittajatyöt.
Printin Voimaa 2010 -kilpailun Digipainetut työt -sarjan voittaja on Pentti Meklin taideteokset.
Kirjapaino: Offsetpaino L Tuovinen Ky Suunnittelijatoimisto/-tiimi: Esa Kärki, Aki Tuovinen ja Markus Niskanen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti