perjantai 20. joulukuuta 2013

Tekman tarina nyt kansien välissä


AVAIMENREIÄSTÄ ASUNTOHIN – TEKMAN TUKI RY 50 VUOTTA

Tekman Tuki ry, alkuperäiseltä nimeltään Kuopion teknillisen oppilaitoksen oppilasasuntolan Tuki, perustettiin 12. toukokuuta 1963 parantamaan tekniikan opiskelijoiden asumismahdollisuuksia Kuopiossa. Yhdistyksen perustamisasiakirjan allekirjoittivat oppilaitoksen opettajakuntaan kuuluneet Eino Arpiainen, Ville Granroth, Juhani Koskinen ja Yrjö Vänttinen. Etenkin rehtori Arpiaisen osuus asuntolahankkeessa oli merkittävä.

 Ennakkoluulottomasti aloitettu ja paljon talkootyötä vaatinut ”Operaatio Avaimenreikä” johti ensimmäisen asuntolarakentamiseen jo viisi vuotta myöhemmin. Alkupääoman keräämisen mahdollisti oppilasyhdistysten ja opettajakunnan voimien yhdistäminen. Varoja hankittiin mm. paperinkeräyksillä, pienoistiilien myynnillä, arpajaisilla, huvitilaisuuksilla, lahjoituksilla sekä kirjakaupan toiminnalla. Jo alusta alkaen hankkeeseen myönteisesti suhtautunut Kuopion kaupunki teki yhdistykselle tonttivarauksen Puijonlaaksosta marraskuussa 1964. Ennen ensimmäisen oman talon valmistumista

Tekma A Taivaanpankontiellä sai ensimmäiset asukkaansa syyskuussa 1968. Tekma B valmistui samalle tontille 1970 ja Tekma C 1973. Retkeilijäntien D-talo rakennettiin 1977 ja H-talo 2002. Vuonna 2011ostettiin Ilmarisentieltä kerrostalo. Takavuosina Tekma tunnettiin myös kesähotelli- ja ravintolatoiminnastaan. Kaikissa taloissa on toteutettu vuosien varrella mittavia perusparannuksia. Kuuden vuokratalon asukkaat ovat pääosin Savonia-ammattikorkeakoulussa tekniikkaa opiskelevia. Itsenäisenä säilyneen yleishyödyllisen ja voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen johtoajatuksena on edelleenkin opiskelijoiden edullinen ja tasokas asuminen.    

Tekman tarina nyt kansien välissä

Radiotoimittaja Jussi Tuovisen kirjoittama ”Avaimenreiästä asuntoihin” kertoo tahtotilasta, tekemisestä ja yhteisöllisyydestä viidenkymmenen vuoden ajalta. Se on myös tarina vaikeuksien voittamisesta, omaan asiaan uskomisesta sekä kehittymisestä vakaaksi ja arvostetuksi toimijaksi. Sisällöstä ei puutu dramatiikkaa eikä vauhdikkaita vaiheita, värikkäistä persoonista puhumattakaan. Tekman tarina on tuotu esille kertomuksen muodossa, ei tieteellisen tarkkana tutkimuksena:

 
Kirja julkistettiin 19.12. torstaina.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti