sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Postimerkkeillään



Harmi, että skannatessa kolmiulotteisuus häviää.
Postimerkit – miniatyyritaidetta

 
Postimerkkivuosi 2013
Frimärksåret • Stamp Year • Briefmarkenjahr
Tekstit: Mariitta Hämäläinen
Itella Posti Oy 2013

Postimerkkivuosi 2013 -kirjan esipuheessa kerrotaan, että Suomen suuriruhtinaskunnan Säätyvaltiopäivät kokoontuivat ensimmäisen kerran Helsingissä 150 vuotta sitten, juhlavuotta kunnioitettiin juhlavalla postimerkillä. Pian on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla, jota myös juhlistetaan postimerkkijulkaisujen sarjalla.

Toimittaja Mariitta Hämäläinen on kirjoittanut tekstit Postimerkkivuosi 2013 -kirjaan ammattitaidolla ja aforistin herkkyydellä. Tekstit on käännetty ruotsiksi, saksaksi ja englanniksi.
Vuoden 2013 postimerkkien mukana pääsemme aikamatkalle vuosisadasta ja vuodenajasta toiseen.

Kirja alkaa ystävänpäivätoivotuksella. Siihen liittyvät fantasiamerkit ovat suunnittelukilpailun tulosta, Sini Henttosen käsialaa. Hän on valmistunut tekstiilitaiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta keväällä 2013.
Kirjan myötä merkkien tekijät tulevat tutuiksi. Ensipäiväkuoret leimoineen ovat alan harrastajille tärkeitä.

Laskiaisesta on postimerkkien ohella mukavaa tietoa. ”Vuotuiset pulkkamäen maailmanmestaruuskilpailut järjestetään kevättalvella Lapissa Saariselällä.”
Merkkejä riittää orkideasta värikkääseen syksyyn ja Kultakauden mestarien töihin.
Suomen Näyttelijäliiton 100-vuotistaipaleen kunniaksi julkistettiin postimerkkisarja koko kansan tuntemista näyttelijöistä.

Pääsiäismerkissä pörhistelee värikäs kukko, jonka on suunnitellut Katja Saanio. Hän on suosittu postikorttien ja astiastojen kuvittaja.
Muuten, tiesittekö, että pääsiäinen on kolmanneksi vilkkainta korttien lähettämisen aikaa joulun ja ystävänpäivän jälkeen. (Nyt tiedän minäkin.)

Ja ruusumerkin rinnalla kerrotaan ruusutietoa hauskasti ja ruusuisesti.
Suomalaiset puutarhamarjat ovat kauniita postimerkeissä. Karviainen on päässyt kirjan kansikuvaankin. Kiiltävät kohokuviot näyttävät herkullisilta. Syötäviltä. Kohokuvat ja kiilto tekevät mielestäni opuksesta ´Vuoden kauneimman kirjan`.
Huussi kuuluu suomalaiseen maalaismaisemaan. Ilta-Sanomat ja Itella Posti järjestivät kesällä 2012 Suomen kaunein huussi -kuvakilpailun. Voittajaksi nousi 522 kuvan joukosta Talonpoikaishuussi. Merkkejä neljä, 2. luokka.

Eurooppa-postimerkit ilmestyivät kuudessa Euroopan maassa vuonna 1956. Tänä vuonna Eurooppa-postimerkkejä julkaistiin 52 maassa. Mukana on tietoa myös postin kuljettamisesta.

Kansanhuvimme ovat siirtyneet kuviksi postimerkkeihin; eukonkanto, saappaanheitto, ilmakitaran soitto, äijäkärräys, muurahaispesässä istuminen ja suopotkupallo.

Maisemat ja kukat innoittavat postimerkkitaiteilijoita, ja tietysti Muumit!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön 65-vuotispäivän kunniakasi julkistettiin näköiskuvamerkki, arvokkaan komea. Kirjan kuva presidenttiparista merkkiä valitsemassa on levollisen luonteva.

Peruskoulumme esitellään komeasti merkkien kera. Toisenlainen menestystarina on Angry Birds.
Lakia, työtä, rauhaa, valoa -merkki puhuu puolestaan.

Postimerkit ovat läpinäkyvissä taskuissaan käyttöä varten. Mitä enemmän merkkejä käyttää, sitä enemmän kirjan hinta halpenee. Painokuvat ovat taskun alla, joten merkin voi hyvin liimata vaikka postikorttiin.
Lähetä postikortti – saat postikortin. Kiinnostuin Postcrossing-verkostosta. Jos asia kiinnostaa. Lue kirjasta tai katso netistä: www.postcrossing.com
Ilokseen tätä kirjaa lukee, ja samalla saa paljon tietoa. Kuvien ja merkkien tutkiminen on oma hauskuutensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti