lauantai 28. lokakuuta 2017

Kaksi päivää kirjamessuilla


Terveiset kirjamessuilta!
 
 
 
 
 
Turnauskestävyyteni on alentunut. Helsingin kirjamessuillekin lähden vasta kahdeksan jälkeen junalla, ennen olin valmis matkaan jo puoli kuuden aikaan. Perillä olen puolenpäivän jälkeen.
Tutkin tiedotteita ja huomaan ilokseni, että toimittaja Seppo Puttonen on saanut Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon. Hän olisi ansainnut palkinnon jo aiemmin, mutta Suomen itsenäisyyden juhlavuonna palkinto on paikallaan. Toisen kerroksen aulassa Puttonen tulikin vastaani ja saatoin lausua onnittelut ja kertoa iloni, että hänet palkittiin.
Riemuitsin myös ensimmäistä kertaa jaetun Minna Canth -palkinnon jaosta. Suomen evankelisluterilaisen kirkon ensimmäinen naispuolinen piispa Irja Askola on vahva nainen kuten oli Minna Canth omana aikanaan.
Torstaina messuilla oli väljää, eikä perjantainakaan kovaa tungosta ollut, liekö lumisade karkottanut ihmisiä. Aika tyly sää olikin. Messuilla oli helppo kierrellä ja pysähtyä katsomaan ja kuuntelemaan. Tapasin paljon tuttuja, ja jokunen sana vaihdettiin monen kanssa.
Pyörähdin myös ruokamessuilla ja ystäväni Ulla Lehtinen vei minut joensuulaisen piirakantekijän luo. Ruiskuoriset piirakat olivat herkullisia, joista yöpaikan perhekin tykkäsi. Perjantaina kävimme yhdessä lounaalla, olihan Ulla entinen kuopiolainen ja tuttu SARVin yhteyksistä ja matkoiltakin.
Perjantain tähtihetki oli tavata Leevi Lehto ja Liisa Enwald sekä ntamon uusi johtaja Jarkko S. Tuusvuori, josta tuli luontevasti Leevi Lehdon ntamon työn jatkaja. Hyvä kohtaaminen meillä oli. Mukava piiri ihmisiä kertyi kirjailijoiden ympärille, puhuttiin muun muassa kääntämisestä. Kirjailijoiden alkukauden työt kiinnostivat.  Ostin Leevi Lehdon esseekokoelman ”Suloinen kuulla kuitenkin tuo olisi.” Liisa Enwaldin Rilke-käännös ”Uusia runoja” minulla jo onkin.
Jani Saxell on monien messumatkojen tuttu. Mieleen jäänyt matka meillä oli taannoin Turun kirjamessuilta Helsinkiin. Sanoin, etten vielä tartu hänen uutuuskirjaansa Tuomiopäivän karavaani, yli 700-sivuinen romaani jää suosiolla ensi vuoden lukemiseksi.
Vaikuttavin keskustelu oli Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholmin luotsaama keskustelu otsikon ”KEKKONEN, JUMALA JA SEKSI” alla Paljastuksia sananvapaudesta ja sensuurista. Vieraina olivat Jörn Donner ja Olli Alho sekä professori Hanna Nikkanen? nimestä en ole varma, kun en kirjoittanut sitä muistiin. Ajattelin, että katson messulehdestä.  Eipä naisen nimeä ollutkaan siinä ohjelman kohdalla. Muutenkin tämän vuoden messulehti oli kovin eksyttävä, piti hakea erillinen läpyskäkartta, jossa olivat messuosastot – miten sitten olivatkin. Ja esiintyjien aakkostus oli tehty etunimien mukaan! Teija Armantoon olen oppinut luottamaan, häneltä tulee ajankohtaista tietoa s-postiinkin. Noita muita mainittuja tekijöitä en tunnista.
Iltapäivällä vastaan tulivat myös kuopiolaiset Marko Kilpi ja vaimonsa Jaana Kilpi. Kilpeä ei ollut enää mahdollisuus mennä kuuntelemaan, sillä oli lähdettävä hakemaan tavarat ja riennettävä junalle. Kun kävelin messuhallista eteiskäytävään kuulin vielä Antti Heikkisen puhuvan Mummosta. Tunsin sukulaissieluisuutta, sillä tunnen olevani mummon tyttö.
Kun ostin liput matkalle, niin tulomatkalla oli vain lemmikkivaunussa pari paikkaa. Ajattelin kestäväni, vaikka olenkin allerginen eläinten karvoille.  Koiria oli monta, ja heti kohta nenä meni tukkoon. Astmasuihkeet pitivät hengityksen kunnossa. Kun aamulla kotona heräsin, olivat silmät melkein muurautueet kiinni. Nyt illalla alkaa jo helpottaa.
Otan esiin värityskirjan, jonka messuilta ostin. Voin harjaannuttaa vasenta kättä, vaikka se ei paranekaan, niin ei ”kuntoutus” varmaan pahaksi ole. Aikamoista kuntoilua kaksi messupäivää ovat kepin kanssa kopsutellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti